x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Avionul companiei Malaysia Airlines este de negăsit. Aparatul făcuse cale întoarsă înaintea dispariţiei

Avionul companiei Malaysia Airlines este de negăsit. Aparatul făcuse cale întoarsă înaintea dispariţiei

de Marina Constantinoiu    |    09 Mar 2014   •   13:23
Avionul companiei Malaysia Airlines este de negăsit. Aparatul făcuse cale întoarsă înaintea dispariţiei

Au trecut mai bine de 36 de ore de la pierderea legăturii radio cu zborul MH370 aparţinând companiei Malaysia Airlines, la doar o oră de la decolarea de pe aeroportul din Kuala Lumpur cu destinaţia Beijing, având 227 de pasageri la şi 12 membri ai echipajului.
Operaţiunile de căutare maritimă şi aeriană a aeronavei, la care participă mai multe ţări, nu au putut localiza până în prezent epava aparatului Boeing 777.

E oficial

Analiza semnalului avionului Boeing 777 de pe aparatele radar indică faptul că aeronava malayeziană dispărută ar fi făcut cale întoarsă la scurt timp de la decolare, a declarat duminică un înalt oficial al forţelor aeriene ale ţării, citat de agenţiile internaţionale de presă.

Generalul Rodzali Daud, şeful forţelor aeriene malayeziene, a precizat că, după analiza graficelor de pe aparatele radar, există posibilitatea ca avionul să fi făcut cale-ntoarsă. El a adăugat că au fost extinse căutările în largul coastelor vestice ale Malayeziei, în apropiere de insula indoneziană Sumatra.

Nu a anunţat că ar avea probleme

Directorul executiv al companiei aeriene malayeziene, Ahmad Jauhari Yahya, a menţionat că avionul a pierdut contactul cu turnul de control într-o zonă dintre estul Malayeziei şi sudul Vietnamului, fără a anunţa apariţia de probleme, şi nu s-a mai restabilit comunicarea cu turul de control.

Doi pasageri cu identităţi false

Autorităţile malayeziene au mai indicat că se crede că la bordul avionului se aflau cel puţin doi pasageri care foloseau identităţi false. Ceea ce face ca pista teroristă să fie privilegiată de anchetatori, şi nu cea a unui accident.
Biroul Federal de Investigaţii (FBI, poliţia federală a SUA) va trimite agenţi şi experţi pentru a sprijini echipele însărcinate cu ancheta privind dispariţia aeronavei Boeing 777, au indicat media din SUA.

Pista teroristă

Responsabili americani au declarat pentru cotidianul Los Angeles Times că încearcă să stabilească existenţa unei posibile piste teroriste pentru a explica dispariţia avionului cu 239 de persoane la bord, la puţin timp după decolarea de pe aeroportul din Kuala Lumpur.
Faptul că trei pasageri sunt cetăţeni americani "ne permite să ne implicăm în această chestiune", a declarat un înalt oficial al FBI.
Un oficial american de rang înalt a precizat pentru postul CNN că agenţi FBI de la ambasada americană din Kuala Lumpur urmăresc îndeaproape situaţia.
Un înalt responsabil american specializat în lupta antiteroristă a declarat, cu toate astea, pentru cotidianul Los Angeles Times, că deocamdată "nu sunt indicii care să ateste faptul că este vorba de un atentat terorist".
Serviciile de securitate din statele ai căror cetăţeni sunt îmbarcaţi la bordul avionului având paşapoarte europene valide fac demersuri pentru a se interesa de soarta cetăţenilor lor, luând în calcul inclusiv pista unui atac terorist.
Autorităţile malayeziene, însă, analizează posibilitatea unui atentat terorist, a anunţat duminică ministrul Transporturilor din această ţară, Hishammuddin Hussein. "Serviciile noastre de informaţii au fost mobilizate şi bineînţeles agenţiile de combatere a terorismului din statele interesate de soarta cetăţenilor lor sunt informate", a mai declarat ministrul malayezian al Transporturilor.
Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a transmis sâmbătă condoleanţe familiilor pasagerilor şi echipajului, într-un mesaj difuzat pe Twitter.

Aparatul a avut o problemă în 2012

Avionul companiei Malaysia Airlines dispărut vineri seara a suferit în 2012 o avarie la o aripă, dar a fost reparat în mod regulamentar şi era apt de zbor, a dat asigurări duminică directorul companiei, citat de AFP.
Extremitatea unei aripi a avionului a fost avariată în urma unei coliziuni la sol cu un alt avion pe aeroportul Pudong din Shanghai, a explicat Ahmad Jauhari Yahya într-o conferinţă de presă. În urma coliziunii s-a rupt o bucată "probabil" de un metru din vârful aripii, dar aceasta a fost reparată de Boeing şi a primit certificarea producătorului şi a mai multor autorităţi din aviaţia civilă, a precizat directorul companiei.

Mobilizare masivă, multinaţională

Avionul, care a decolat de la Kuala Lumpur la ora locală 00:41, sâmbătă (vineri, 16.41 GMT) în direcţia Beijing, având la bord 239 de persoane - 227 pasageri [i 12 membri ai echipajului - a menţinut legătura cu turnul de control până la ora 01:30 locală, sâmbătă (17:30 GMT, vineri), după care a dispărut de pe radare, fără a transmite SOS, a scris ziarul malayezian The Star.
Zeci de nave şi aeronave au fost mobilizate în căutarea sa, în operaţiuni fiind implicate vase şi avioane malayeziene, vietnameze, chineze şi ale altor ţări din regiune, dar şi ale SUA.
Potrivit companiei, între pasageri se aflau cel puţin 152 de chinezi, 38 de malayezieni, şapte indonezieni, şase australieni, cinci indieni, patru francezi şi trei americani. Pe listă figurează şi numele a doi europeni, un austriac şi un italian, care potrivit Ministerelor de Externe ale ţărilor lor nu se aflau în aeronavă. Paşapoartele celor doi au fost, se pare, sustrase în Thailanda, în ultimii doi ani.

×