x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Bagdad - Clica l-a tradat pe dictator

Bagdad - Clica l-a tradat pe dictator

03 Iul 2004   •   00:00

"Ce, eu, vicepremierul Tariq Aziz, am executat crimele impotriva irakienilor? Unde exista o crima comisa de conducere, responsabilitatea morala este a acesteia."

LAVINIA TUDORAN

Declaratia ii apartine unuia dintre oamenii cei mai de nadejde ai lui Saddam Hussein, fostul vicepremier irakian Tariq Aziz. El nu este insa singurul fost demnitar audiat joi, care l-a tradat pe Saddam, dand vina pe acesta pentru toate ororile comise in Irak. Aproape toti cei 11 fosti demnitari irakieni inculpati au avut cate un cuvant impotriva dictatorului. Ex-ministrul Apararii, Sultan Hashim Ahmed, cel care si-a pus semnatura pe multe dintre masacrele din Irak, a fost patetic: "Ca sef al armatei, trebuie sa indeplinesti ordine. Uneori chiar te intrebi daca acestea pot fi puse in practica, dar n-ai ce face".

"ALI CHIMICUL", VESEL. Singurul care nu l-a tradat pe Saddam, dar care a comparut in fata tribunalului irakian special creat pentru judecarea fostului lider de la Bagdad si a acolitilor sai intr-o stare psihica nu tocmai normala pentru situatia sa, a fost Ali Hassan al-Majid, cunoscut ca Ali Chimicul. Odata cel mai de temut om din anturajul lui Saddam, celebru pentru executiile la care asista razand, Ali Chimicul a venit senin la audierea de joi. El a ascultat toate acuzatiile care i s-au adus cu zambetul pe buze si la final a spus: "Acuzatiile ma multumesc, eu nu-mi fac probleme, sunt nevinovat".

CA UN PROFET. Intre timp, presa straina a publicat mai multe declaratii de-ale lui Saddam de la proces. Intrebat la un moment dat de judecator unde locuieste, fostul lider de la Bagdad i-a raspuns intocmai unui profet: "In fiecare casa irakiana". Cand i s-a vorbit despre posibilitatea de a avea si de a plati un avocat, Saddam nu a uitat sa fie sarcastic. "Americanii spun ca am milioane de dolari in bancile elvetiene. Credeti ca as fi venit fara avocat daca as fi avut banii astia?", a intrebat retoric dictatorul. El a fost destul de relaxat in contextul in care il asteapta pedeapsa cu moartea, comenteaza analistii straini.

In puscarie a facut zilnic fitness

In timpul celor cateva luni cat a stat inchis intr-o inchisoare americana, Saddam a descoperit placerile si satisfactiile pe care ti le ofera o sedinta de exercitii fizice in fiecare zi. A fost consecvent si a facut fitness cu regularitate si, spun unii, a reusit sa slabeasca aproape 5 kilograme si jumatate. Altii spun ca fostul presedinte irakian ar fi incercat in mod deliberat sa mai slabeasca, si din aceasta cauza s-ar fi apucat cu atata hotarare sa faca exercitii fizice. (Ana Ilie)
×
Subiecte în articol: externe saddam