x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Bagdad - Procesul lui Saddam s-a amanat

Bagdad - Procesul lui Saddam s-a amanat

de Anca Aldea    |    29 Noi 2005   •   00:00
Bagdad - Procesul lui Saddam s-a amanat

Dupa o pauza de cinci saptamani, Saddam (foto) a comparut ieri din nou inaintea Tribunalului Special Irakian (TSI), amenajat intr-un fost sediu al Partidului Ba’as din Zona Verde din Bagdad, impreuna cu sapte coacuzati.
Toti sunt pasibili de pedeapsa cu moartea in cazul in care vor fi gasiti vinovati pentru carnagiul de la Dujail, din 1982, un orasel in care 140 de siiti musulmani au fost ucisi cu sange rece la porunca fostului presedinte irakian.

NERVOS. In sala de judecata pazita cu strasnicie, Saddam a intrat vizibil iritat. Pentru ca, spunea el, a trebuit sa urce patru randuri de scari cu mainile si picioarele legate, cu un exemplar din Coran inghesuit intre palme si supravegheat cu atentie de garzile americane. S-a plans judecatorului ca liftul nu a functionat si ca i-a fost extrem de greu sa faca efort fizic la cei 68 de ani. Apoi i-a spus magistratului ca este de datoria sa sa comande americanilor sa se asigure ca lucrurile functioneaza corect. "Porunceste-le! Tu esti irakian. Ei nu sunt decat cuceritori si ocupanti!"

GATIT BINE. Inainte sa intre in sala de audieri, judecatorul Rizgar Mohammed Amin a insistat sa li se scoata catusele si lanturile lui Saddam si celor sapte. Imbracat cu pantaloni negri si cu o haina de culoare gri, Saddam a intrat in sala ultimul, cu un aer de superioritate. I-a salutat pe cei adunati in sala cu o urare traditionala araba, care se traduce prin "Pacea fie asupra poporului pacii". Nici fostul presedinte, nici ceilalti sapte coacuzati - intre care se afla fostul vicepresedinte, un frate vitreg si un fost adjunct al sefului de Cabinet al lui Saddam - nu au de ce sa-si faca griji. Echipa de avocati e una de invidiat. Mai ales ca de ieri a intrat in paine si un fost secretar al Justitiei din Statele Unite, Ramsey Clark, care a declarat ca este imposibil ca procesul sa fie corect in contextul violentelor. Judecatorul Amin a cerut amanarea audierilor pana la 5 decembrie, pentru ca unul dintre acuzati a refuzat avocatul din oficiu.

×
Subiecte în articol: externe saddam