x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Băncile americane vor pierde 200.000 de angajați, 10% din forța de muncă, în următorul deceniu

Băncile americane vor pierde 200.000 de angajați, 10% din forța de muncă, în următorul deceniu

16 Mai 2021   •   21:30
Băncile americane vor pierde 200.000 de angajați, 10% din forța de muncă, în următorul deceniu

Băncile americane vor pierde 200.000 de locuri de muncă, sau 10% din angajați, în următorul deceniu, în încercarea de a crește profitabilitatea și a face față schimbării comportamentului clienților, potrivit unui analist bancar citat de Financial Times.

"Aceasta va fi cea mai mare reducere a efectivelor băncilor americane din istorie", a declarat analistului Wells Fargo Mike Mayo, pentru Financial Times. Dacă previziunile sale se vor îndeplini, anul acesta ar marca punctul de inflexiune pentru sectorul bancar american, unde numărul locurilor de muncă a rămas aproximativ stabil la 2 milioane în ultimul deceniu.

Locurile de muncă cele mai expuse riscului sunt cele din sucursale și din call centres, pe măsură ce băncile își reduc rețelele pentru a se adapta noilor realități ale activităților bancare post-pandemice, arată Mayo. Acest lucru este în concordanță cu statisticile Departamentului Muncii, care estimează o scădere de 15% a locurilor de muncă în industria bancară în următorul deceniu.

„Băncile trebuie să devină mai productive pentru a rămâne relevante. Și asta înseamnă mai multe computere și mai puțini oameni ”, a spus Mayo.

Studiul vine pe fondul datelor dezamăgitoare privind evoluția locurilor de muncă, care au arătat că economia SUA a adăugat luna trecută doar 266.000 de noi locuri de muncă, mult sub estimările de 1 milion. Unele elemente, cum ar fi automatizarea accelerată care a avut loc în timpul pandemiei, ar putea avea influențe mai puternice decât cele anticipate asupra rederesării pieței forței de muncă, au declarat oficialii economici în urma raportului.

Anul trecut băncile au angajat personal pentru a satisface cererea bruscă de credite ipotecare și împrumuturi pentru întreprinderi mici, susținute de guvern. Dar această tendință se va inversa pe termen scurt, pe măsură ce creditorii se concentrează pe eficiență pentru a concura cu companiile din tehnologie care și-au crescut cota de afaceri în timpul crizei de sănătate.

Concurența crescută din partea companiilor nereglementate, cum ar fi PayPal și Amazon, care intră în servicii financiare, a fost una dintre principalele preocupări pe care directorul executiv al JPMorgan Chase, Jamie Dimon, a subliniat-o în scrisoarea anuală adresată acționarilor, luna trecută.

Mayo estimează că băncile reprezintă în prezent doar o treime din piața globală de finanțare. „Digitalizarea s-a accelerat și acest lucru a sporit puterea unor fintech-uri și a altor furnizori de tehnologie”, a spus Mayo.

„Dacă aș da un sfat copiilor mei, aș spune că probabil nu doriți să intrați în industria financiară”, a spus Mayo. „Este, probabil, o industrie în scădere.”

Mediafax

×