x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Bani şi bijuterii de peste 10 milioane de euro, pe Costa Concordia, după redresare

Bani şi bijuterii de peste 10 milioane de euro, pe Costa Concordia, după redresare

19 Sep 2013   •   16:48
Bani şi bijuterii de peste 10 milioane de euro, pe Costa Concordia, după redresare

Bani şi bijuterii în valoare de peste 10 milioane de euro au fost descoperite în banca şi buticurile de pe pachebotul eşuat Costa Concordia, care a fost repus pe linia de plutire marţi, în urma unei operaţiuni spectaculoase şi totodată complexe de redresare, relatează cotidianul italian Il Messaggero.

Un documentar care va prezenta operaţiunea de recuperare a vasului Costa Concordia, una dintre cele mai costisitoare şi mai îndrăzneţe emisiuni de salvare încercate vreodată, va fi difuzat în luna decembrie la Discovery Channel, informează postul de televiziune.

Banii şi obiectele de valoare recuperate de la bordul vasului urmează să fie returnate proprietarilor, după ce va fi posibilă vizitarea navei care se află în dreptul insulei italiene Giglio.

În confuzia şi învălmăşeala generală din momentul eşuării vasului, proprietarii au fost mai degrabă preocupaţi să-şi salveze viaţa decât bijuteriile.
Se preconizează ca, după ce va fi deschis accesul pe pachebot, care va rămâne în faţa insulei Giglio până în primăvara anului viitor, toate cele 1.500 de seifuri de pe navă să fie deschise şi verificate, în prezenţa avocaţilor, pentru ca apoi banii şi obiectele de valoare găsite să fie returnate proprietarilor de drept.
Potrivit companiei deţinătoare a navei, la bordul navei de croazieră de lux, care are 15 punţi, se află sculpturi valoroase şi picturi ale unor artişti celebri ca Arnaldo Pomodoro, Emilio Tadini, precum şi a unor artişti japonezi la modă. O echipă de experţi urmează să decidă dacă se impune restaurarea acestor opere de artă.

Societatea doreşte de asemenea să verifice cu atenţie nava în vederea posibilelor reparaţii şi să decidă dacă este posibilă utilizarea ei pe viitor. Conform unor informaţii, vasul ar urma să fie însă dezasamblat. În timpul apropiat, o echipă de scafandri din cadrul Departamentului pentru cazuri de urgenţă va începe o inspecţie detaliată a pachebotului.
La 13 ianuarie 2012, Costa Concordia - unul dintre cele mai mari şi mai luxoase vase de croazieră construite vreodată - a eşuat în largul coastei Italiei. 32 de persoane şi-au pierdut atunci viaţa, iar uriaşa epavă a rămas acolo unde se răsturnase, devenind o privelişte dureroasă pentru localnici şi un pericol tot mai mare pentru mediul înconjurător.

Discovery Channel se întoarce la locul naufragiului cu programul special "Recuperarea epavei Costa Concordia", care introduce spectatorii în culisele impresionantei operaţiuni de salvare a vasului. Sunt prezentate relatările echipei de ingineri de elită a căror misiune aparent imposibilă este să rotească vasul astfel încât să îl readucă în poziţie verticală şi, în cele din urmă, să îl scoată din mare.

Programul special va fi putea fi vizionat în România pe Discovery Channel, în luna decembrie a acestui an. Până atunci, telespectatorii pot urmări în premieră absolută operaţiunile de recuperare a epavei, în imagini filmate cu o tehnică specială, numită "time-lapse" (înregistrare secvenţială), accesând site-ul Discovery.com/RaisingTheConcordia.


×
Subiecte în articol: costa concordia