x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Barack Obama: Acuzaţiile împotriva lui Hodorkovski mi se par cel puţin bizare!

Barack Obama: Acuzaţiile împotriva lui Hodorkovski mi se par cel puţin bizare!

de Ovidiu Ciutescu    |    06 Iul 2009   •   00:00

Preşedintele american, Barack Obama, a calificat drept "bizare" noile acuzaţii împotriva fostului magnat din domeniul petrolier Mihail Hodorkovski şi împotriva asociatului acestuia, Platon Lebedev. Obama şi-a formulat părerile într-un interviu publicat luni de cotidianul rus de opoziţie Novaia Gazeta.



"Mi se pare bizar că aceste noi acuzaţii, care seamănă cu vechile acuzaţii apar acum, după ani de la încarcerarea acestor două persoane şi în momentul în care ar fi putut fi graţiate. Însă eu cred că nu este convenabil să se intervină în procesele judiciare ruse", a declarat Obama, potrivit traducerii ruse a interviului. Preşedintele america şi-a exprimat totodată "sprijinul faţă de iniţiativa curajoasă a preşedintelui  Medvedev de a consolida preeminenţa legii în Rusia".

Fostul proprietar al grupului petrolier Iukos, care a fost condamnat în 2005 la opt ani de închisoare pentru escrocherie la scară largă şi evaziune fiscală, compare din nou în faţa unui tribunal din Moscova, de la 3 martie, pentru deturnare şi revânzare ilegală de petrol. El a pledat nevinovat şi riscă o pedeapsă de peste 20 de ani de închisoare, calificând procesul drept o farsă judiciară şi politică.

Susţinătorii lui Hodorkovski sunt de părere că acest proces este motivat de consideraţii politice, fiind menit să îl înlăture din viaţa politică pe Mihail Hodorkovski, în vârstă de 46 de ani, opozant ferm al premierului Vladimir Putin. Preşedintele rus, Dmitri Medvedev, a sugerat ieri că Hodorkovski nu va fi graţiat dacă nu îşi va recunoaşte vina: "În ceea ce priveşte o graţiere a lui Hodorkovski sau a oricărei altei persoane, această procedură trebuie efectuată aşa cum este definită de legile ţării noastre. Cu alte cuvinte, persoana în cauză trebuie să se adreseze preşedintelui, să îşi recunoască vinovăţia şi să facă o cerere pentru ca o astfel de decizie să fie luată în considerare".

×
Subiecte în articol: externe