x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Barack Obama in Cisiordania: "Palestinienii merita propriul lor stat"

Barack Obama in Cisiordania: "Palestinienii merita propriul lor stat"

21 Mar 2013   •   18:23
Barack Obama in Cisiordania: "Palestinienii merita propriul lor stat"

Presedintele american Barack Obama a anuntat joi ca este "profund angajat" in formarea unui stat suveran al palestinienilor.

 
Obama s-a intalnit joi, in Cisiordania, cu liderul palestinian Mahmoud Abbas. El si-a anuntat intregul sau sprijin pentru formarea unui stat palestinian.
 
"Poporul palestinian merita sa iasa de sub ocupatie si sa se sfarseasca umilintele zilnice datorate acesteia. Palestinienii merita un viitor in care sa-si implineasca sperantele. Palestinieniii merita propriul lor stat", a declarat Obama intr-o conferinta de presa comuna cu Abbas, citat de CNN.
 
Liderul american a adaugat ca secretarul de stat John Kerry isi va dedica timp si energie pentru a-i aduce alaturi pe palestinieni si evrei. Mahmoud Abbas s-a declarat satisfacut de discutiile purtate, spunand ca au fost "utile". 
 
Potrivit BBC, asteptarile palestinienilor in ce priveste vizita lui Obama nu au fost foarte mari.
 
Aflat pentru prima data, in calitate de presedinte, intr-o vizita in Israel, Barack Obama si-a anuntat, miercuri, "sprijinul puternic" pentru aceasta tara. In cadrul discutiilor, atat premierul Benjamin Netanyahu cat si Obama au reafirmat angajamentul statelor pe care le reprezinta de a gasi o solutionare conflictului israelo-palestinian.
 
Presedintele SUA a spus ca elementul central pentru a asigura securitatea in Orientul Mijlociu "trebuie sa fie un stat israelian puternic si sigur, alaturi de un stat palestinian suveran si independent".
 
Joi dimineata, doua rachete au fost trase din provincia palestiniana Gaza spre sudul Israelului, insa nimeni nu a fost ranit. Alte doua rachete trimise din acelasi punct au cazut tot in Fasia Gaza. Potrivit unui purtator de cuvant palestinian, Mahmoud Abbas a condamnat "violenta impotriva civililor, din orice parte ar veni, inclusiv lansarea de rachete". 

×
Subiecte în articol: barack obama cisiordania stat palestinian