x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Barack Obama joacă șah la Riad

Barack Obama joacă șah la Riad

de Şerban Mihăilă    |    20 Apr 2016   •   09:50
Barack Obama joacă șah la Riad
Sursa foto: Olivier Douliery / POOL/EPA

Pe fondul unor tensiuni fără precedent în relațiile dintre SUA și Arabia Saudită, președintele Barack Obama se întâlnește cu regele Salman, la Riad. Casa Albă a iritat monarhia sunnită, veche parteneră a americanilor,  după ce a readus Iranul în ringul diplomatic din Orientul Mijlociu și a renunțat la înlăturarea prin forță a liderului sirian, Bashar al-Assad.

Obișnuiți cu prosperitatea adusă de petrol și de poziția diplomatică privilegiată din regiune, saudiții s-au confruntat în ultimul an cu o criză neașteptată. Menținerea la cote scăzute a prețului petrolului, precum și extinderea agresivă a influenței Iranului în dauna Arabiei Saudite au pus sub presiune autoritățile de la Riad, care au ripostat într-o manieră surprinzătoare, în contradicție cu interesele americane. Mai întâi, saudiții au lansat o ofensivă militară în Yemen, care nu a reușit să-i anihileze pe rebelii șiiți, dar a întărit poziția Al-Qaida în zona de conflict. Apoi, SUA au digerat cu greu retragerea unui ajutor militar saudit în valoare de trei miliarde de dolari pentru armata libaneză, considerată de Washington drept o contrapondere la mișcarea șiită Hezbollah. Nu în ultimul rând, execuția a 47 de persoane acuzate de terorism, între care și un proeminent disident religios șiit, a declanșat criticile SUA, nemulțumite de apariția unui nou focar de tensiune în Arabia Saudită. Îngrijorată de numeroasele “surprize” oferite de Riad, administrația Obama a condamnat, de altfel, săptămâna trecută, modul unilateral în care saudiții iau decizii care privesc stabilitatea Orientului Mijlociu

Nemulțumiți de Casa Albă

La rândul lor, saudiții se simt trădați de Washington și se tem că SUA au început să-și retragă sprijinul strategic tradițional. Autoritățile de la Riad s-au opus vehement readucerii Iranului în circuitul diplomatic internațional și au fost extrem de nemulțumite atunci când Casa Albă a renunțat să-l înlăture de la putere pe președintele sirian, al cărui regim este susținut de guvernul șiit de la Teheran.  Îngrijorați de atitudinea americanilor, saudiții par să-și fi modificat modul de abordare al politicii regionale, mizând pe utilizarea directă a forței. În topul țărilor care au alocat cele mai mari fonduri pentru bugetul militar în 2015, Arabia Saudită se situează pe un surprinzător loc trei, devansând Rusia, cu un buget de 87,2 miliarde de dolari.

 

Și pe plan intern saudiții par să se simtă sub asediu. Scăderea continuă a prețului petrolului a forțat autoritățile să ia măsuri de austeritate de neconceput anul trecut.

 

 

 

 

 

×