x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Barack Obama salută "activitatea extraordinară" a lui Vladimir Putin

Barack Obama salută "activitatea extraordinară" a lui Vladimir Putin

07 Iul 2009   •   00:00
Barack Obama salută "activitatea extraordinară" a lui Vladimir Putin
Sursa foto: SAUL LOEB/AFP

Preşedintele american Barack Obama a salutat astăzi, la Moscova, "activitatea extraordinară" a lui Vladimir Putin de la Kremlin şi apoi în calitate de prim-ministru al Rusiei. Aprecierile preşedintelui american vin la doar câteva zile după ce Obama l-a calificat pe Putin drept un om al trecutului.



'Am cunoştinţă de activitatea extraordinară pe care aţi realizat-o ca preşedinte în cursul anilor trecuţi şi în rolul dumneavoastră actual de prim-ministru', a declarat liderul de la Casa Albă în cadrul întâlnirii de la reşedinţa lui Vladimir Putin de la Novo Ogariovo, relatează France Presse, citată de Agerpres.

'Avem o excelentă oportunitate de a realiza baze mai solide pentru relaţiile ruso-americane. Nu suntem poate de acord asupra tuturor chestiunilor, dar avem consultări în interesul popoarelor rus şi american', a adăugat Obama.

Cu acest prilej, Barack Obama şi-a exprimat satisfacţia pentru 'excelentele discuţii' avute luni, la Kremlin, cu preşedintele rus Dmitri Medvedev.

Vladimir Putin s-a comportat la rândul său ca o gazdă primitoare, subliniind faptul că contează pe Barack Obama pentru relansarea relaţiilor ruso-americane.

'Legăm de numele dumneavoastră speranţele de dezvoltare a relaţiilor noastre', a spus premierul rus.

'Istoria relaţiilor ruso-americane a cunoscut nuanţe. Au existat ani de prosperitate absolută, au existat momente de rutină cenuşie şi chiar de confruntare', a adăugat Putin, fără a preciza dacă se referă la epoca fostei Uniuni Sovietice sau la ultimii ani.

Vladimir Putin, încercând să destindă atmosfera puţin încordată, i-a spus preşedintelui american: 'Vi s-a pregătit un mic dejun în stil rus'.

'Vă mulţumesc pentru timpul frumos', a spus la rândul său Barack Obama, referindu-se la faptul că vremea a devenit însorită la Moscova după ce luni, ziua sosirii sale, a fost frig şi a plouat întreaga zi.

În ajunul sosirii sale în Rusia, preşedintele american a declarat că Vladimir Putin, fost agent al KGB, nu a ştiut să renunţe la reflexele sale din timpul războiului rece.

'Cred că Putin este cu un picior în vechiul mod de a conduce lucrurile şi cu celălalt în cel nou', a declarat el într-un interviu acordat AP.

'Nu ştim să existe vreo prăpastie. Stăm bine proptiţi pe ambele noastre picioare noastre şi privim mereu spre viitor', a replicat premierul rus, considerat de mulţi adevăratul conducător al Rusiei. (V.A.)

×
Subiecte în articol: externe barack obama