x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Barack Obama se pronunţă pentru revizuirea politicii faţă de Cuba

Barack Obama se pronunţă pentru revizuirea politicii faţă de Cuba

de Agerpres    |    09 Noi 2013   •   21:09
Barack Obama se pronunţă pentru revizuirea politicii faţă de Cuba

Statele Unite trebuie să-şi revizuiască politica faţă de Cuba, a declarat vineri seară preşedintele american, Barack Obama, după mai mult de o jumătate de secol de embargou impus de SUA acestui stat comunist, consemnează AFP.

Liberalizarea politică în Cuba va fi treaba militanţilor, dar Statele Unite pot contribui la acest efort printr-un ajutor "creativ" şi "bine gândit" - a sugerat Obama în timpul unei acţiuni caritabile desfăşurate la Miami de către Mas Santos, un important om de afaceri cubanez şi opozant al regimului de la Havana.

"Trebuie să ne reactualizăm politica (...) Să nu uităm că atunci când Fidel Castro a ajuns la putere eu tocmai venisem pe lume. Ar fi nerealist să credem că măsurile luate în anul 1961 mai pot fi eficiente şi în ziua de azi, în era Google şi a Internetului", a subliniat liderul de la Casa Albă.

În anul 1959, Fidel Castro a preluat puterea în Cuba şi a naţionalizat activele deţinute de societăţile americane. Doi ani mai târziu, Statele Unite au rupt relaţiile diplomatice cu Havana, iar în anul 1962 administraţia Kennedy a impus un embargou Cubei.

Adresându-se lui Mas Santos, preşedintele american a spus: "Întrucât suntem din aceeaşi generaţie, amândoi înţelegem că obiectivele noastre vor fi întotdeauna aceleaşi. Din acest motiv, trebuie să căutăm în permanenţă noi mecanisme şi instrumente în favoarea acestor obiective la care ţinem foarte mult".

De când Barack Obama a ajuns la Casa Albă, cubanezilor stabiliţi în Statele Unite li s-a permis să trimită bani în ţara lor, pe care pot de asemenea să o viziteze mai uşor.

×
Subiecte în articol: statele unite Barak Obama Cuba