Criza din Egipt a relansat dezbaterile în Congresul american privind un alt buton, în afara celui „roşu”, de care ar putea dispune cel mai puternic om de pe planetă pentru a „stinge” reţeaua de internet din Statele Unite în cazul unei crize majore, unei urgenţe naţionale sau al unui atac informatic provenit din străinătate.
Criticii proiectului au invocat faptul că un aşa-numit „kill switch” aflat la discreţia preşedintelui american încalcă flagrant şi chiar pune în pericol drepturi fundamentale ale omului, cum ar fi, de pildă, libertatea de exprimare. În varianta susţinătorilor proiectului, în frunte cu preşedintele Comisiei pentru Securitate Internă din Senat, independentul Joe Lieberman, senatorul republican Susan Collins şi democratul Tom Carper, care se numără printre iniţiatorii proiectului, este vorba doar despre protecţie naţională, şi nu despre un eventual abuz al preşedintelui. „Proiectul nostru de lege privind securitatea cibernetică urmăreşte să protejeze Statele Unite de atacuri informatice provenind din străinătate”, s-au apărat cei trei parlamentari într-un comunicat citat de AFP.
Când preşedintele egiptean Hosni Mubarak a întrerupt legăturile de internet în urma revoltei populare declanşate acum două săptămâni, cei trei congresmeni l-au criticat, afirmând că gestul lui a fost destinat „reducerii la tăcere” a contestatarilor regimului de la Cairo. Mubarak „se înşală total”, spuneau ei atunci. În schimb, acum când îşi susţin propriul proiect, au ţinut să dea asigurări că, cel puţin, un eventual buton de „stingere” a internetului în SUA aflat exclusiv la dispoziţia preşedintelui american nu va împieta cu nimic drepturile omului în America, pentru că, oricum, acest „kill switch” nu-i va permite lui Obama să oprească reţeaua virtuală „doar cu un clic”!...
Spunând acestea, ei s-au referit la faptul că viitoarea lege nu prevede puteri absolute ale preşedintelui american de debranşare a întregii reţele, ci secvenţial cel mult, numai în condiţii speciale, de pericol extrem pentru SUA. Expertul în securitate cibernetică de la centrul pentru Studii Strategice şi Internaţionale (CSIS), James Lewis, a explicat că acest buton ar fi ca o „carantină” pentru internet, cum sunt, de pildă, măsurile împotriva gripei aviare. Astfel, prin debranşarea unei părţi din reţeaua de internet, „contaminată” cu atacuri periculoase, „va permite evitarea contagierii întregii reţele (...) în cazul unui act de război sau a unui atac terorist major”, a explicat Lewis. Iar pentru ca americanii să nu mai privească cu scepticism proiectul „butonului roşu” pentru internet, iniţiatorii lui au mai ţinut să precizeze că viitoarea lege „îi va interzice în mod explicit preşedintelui Obama să facă ceea ce a făcut preşedintele Mubarak”.