x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Viața bate filmul. Un bărbat nevinovat a fost eliberat din închisoare după 11 de ani

Viața bate filmul. Un bărbat nevinovat a fost eliberat din închisoare după 11 de ani

de Redacția Jurnalul    |    24 Feb 2023   •   22:00
Viața bate filmul. Un bărbat nevinovat a fost eliberat din închisoare după 11 de ani

Un kenyan condamnat într-un proces legat de uciderea unui britanic a fost eliberat din închisoare, după o campanie de zece ani pentru anularea condamnării sale. Inițial, el a fost condamnat la moarte, dar sentința i-a fost comutată în închisoare pe viață.

Britanicul David Tebbutt și soția sa Jude se aflau într-o stațiune turistică de pe coasta kenyană în 2011, când au fost atacați. David a fost ucis, iar Jude a fost dusă în Somalia unde a fost ținută ostatică, timp de șase luni. Ea a fost eliberată după ce fiul ei a negociat o răscumpărare.

Ulterior, anchetatorii au stabilit că Ali Kololo este vinovat, deși au existat informații că un ofițer superior al poliției britanice care a asistat ancheta kenyană „a omis probe criminalistice esențiale”, potrivit BBC. Mai mult chiar, Jude Tebbutt, soția bărbatului ucis, a susținut că Ali Kololo este nevinovat.

Kololo a fost condamnat la moarte pentru jaf cu violență în cadrul unui proces finalizat în 2013. Sentința de condamnare la moarte a fost ulterior comutată în închisoare pe viață.

Mai multe organizații au organizat campanii pentru a cere eliberarea lui Kololo. Luni, el a fost audiat prin legătură video de la închisoarea de maximă securitate Shimo La Tewa din Mombasa, unde este încarcerat de peste un deceniu. Înalta Curte kenyană a decis să-l elibereze.

„Ali a suferit în închisoare timp de 11 ani, fiind victima unei teribile nedreptăți, în timp ce ucigașii lui David Tebbutt rămân în libertate. Cazul împotriva lui a fost slab și plin de greșeli încă de la început", a declarat avocatul Alfred Olaba.

Condamnarea la închisoare pe viață ar putea să fie anulată în mod oficial în luna aprilie.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: bărbat eliberat inchisoare