x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Băsescu: Referendumul din Crimeea, ilegal; România nu recunoaşte rezultatele acestuia

Băsescu: Referendumul din Crimeea, ilegal; România nu recunoaşte rezultatele acestuia

de Agerpres    |    16 Mar 2014   •   20:49
Băsescu: Referendumul din Crimeea, ilegal; România nu recunoaşte rezultatele acestuia

Preşedintele Traian Băsescu afirmă că referendumul din Crimeea este ilegal, punctând că România nu recunoaşte rezultatele acestuia, potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

'România consideră ilegal referendumul în curs de desfăşurare în Crimeea şi nu va recunoaşte rezultatele acestuia în condiţiile în care Curtea Constituţională a Ucrainei a declarat neconstituţională organizarea referendumului privind separarea Peninsulei Crimeea de Ucraina, iar preşedintele interimar al Ucrainei, domnul Oleksandr Turcinov, a semnat decretul de anulare a declaraţiei de independenţă a acesteia', susţine şeful statului, în comunicatul publicat duminică.

El precizează că 'un scrutin organizat sub ameninţarea ocupaţiei militare nu poate întruni normele unui proces democratic care să poată fi recunoscut şi legitimat de comunitatea internaţională', arătând că rezultatul 'previzibil şi lipsit de fundament legal' al actualului referendum îl reprezintă 'anexarea' Crimeei.

'Solicităm Federaţiei Ruse să acţioneze în relaţia cu Ucraina în conformitate cu Carta Organizaţiei Naţiunilor Unite şi cu principiile de drept internaţional, inclusiv prin prevederile Memorandumului de la Budapesta', a spus preşedintele Băsescu.

Şeful statului conchide că România susţine independenţa, integritatea teritorială şi suveranitatea Ucrainei şi sprijină reglementarea crizei pe cale diplomatică.

×
Subiecte în articol: referendum crimeea