x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Basescu - Restrictii impuneti, restrictii primiti

Basescu - Restrictii impuneti, restrictii primiti

de Irina Cristea    |    31 Aug 2006   •   00:00
Basescu - Restrictii impuneti, restrictii primiti

"Nu suntem timizi" este mesajul transmis guvernelor europene de presedintele Romaniei, care a anuntat ca Romania le va raspunde cu aceeasi moneda statelor care vor recurge la restrictii pe piata muncii pentru lucratorii romani.

Prestigiosul cotidian International Herald Tribune a continuat ieri, cu o abordare diferita, materialele despre accesul romanilor si bulgarilor pe piata muncii din Marea Britanie. De data aceasta, i s-a dat cuvantul presedintelui Romaniei, Traian Basescu, intervievat chiar la Cotroceni de un redactor al publicatiei ce-si are sediul la Paris.

ACEEASI MONEDA. Seful statului le-a atras atentia statelor membre care se gandesc sa le impuna restrictii muncitorilor romani dupa aderarea din 2007, ca Romania are posibilitatea de a le raspunde cu aceeasi moneda. "Daca unele tari vor alege sa aplice acest sistem, Romania va aplica si ea masuri similare in cazul cetatenilor din respectivele tari. Nu trebuie sa se conteze pe timiditatea noastra", a declarat Basescu in interviul ce poarta titlul "Romania cere egalitate".

Egalitatea despre care se pomeneste in titlu face trimitere la temerile exprimate in repetate randuri de Romania si de Bulgaria, cum ca ar putea fi tratate drept "cetateni de mana a doua" ai Uniunii.

Basescu a facut si cateva precizari legate de nivelul de trai din Romania si de riscurile ca oamenii sa dea navala in Marea Britanie si in alte state membre ale Uniunii. "Cresterea salariilor in cadrul companiilor private este considerabila, iar Romania se confrunta si cu o lipsa de forta de munca, in special in domeniul constructiilor. Credem ca piata romaneasca va ramane un stimulent, astfel incat migratia nu va fi o problema", a spus seful statului.

AVEM DREPTUL
O eventuala decizie de a restrictiona accesul muncitorilor straini pe piata din Romania nu va fi luata inainte ca toate statele membre sa isi exprime pozitia fata de tratamentul ce le va fi aplicat romanilor, a explicat, pentru Mediafax, secretarul de stat in Ministerul Integrarii Europene, Leonard Orban. "In negocierile pentru aderarea la UE, partea romana si-a rezervat dreptul de a adopta pozitii reciproce in cazul in care unul sau mai multe state din Uniune ar decide sa restrictioneze accesul muncitorilor romani pe pietele interne ale acelor tari. Asta nu inseamna ca automat vom adopta o astfel de pozitie, in cazul in care un stat isi restrictioneaza accesul pentru muncitorii romani", a precizat fostul negociator-sef al Romaniei cu UE. Orban a mentionat ca nu crede ca o astfel de decizie, cu caracter politic, nu poate fi luata inainte de luna octombrie 2006.
×
Subiecte în articol: externe romania