Presedintele sirian, Bashar al-Assad, afirma ca tara sa se confrunta cu "un complot" si se afla intr-un "moment de rascruce", conform unui discurs rostit la Universitatea din Damasc si televizat de postul public de televiziune sirian, informeaza AFP.
"Complotul va face Siria mai rezistenta", a subliniat al-Assad, afirmand ca tara sa este intr-un moment de rascruce, dupa o serie de "zile dificile". De asemenea, presedintele a transmis condoleante "familiilor martirilor".
Bashar al-Assad a fost primit in sala cu elogii si aplauze. Presedintele, confruntat cu un val de contestare fara precedent, a declarat ca nu pot exista reforme in contextul "actelor de sabotaj si al haosului". "Nu poate exista dezvoltare fara stabilitate, nu pot exista reforme in contextul actelor de sabotaj si al haosului", a afirmat el.
Potrivit Observatorului sirian pentru Drepturile Omului, 1.309 civili si 341 de membri ai serviciilor de securitate au murit in cursul violentelor izbucnite dupa 15 martie.
"Se poate spune ca dialogul national este sloganul viitoarei etape. Dialogul national poate conduce la modificarea Constitutiei sau chiar la elaborarea unei noi Constitutii", adauga Assad. In acelasi timp, presedintele a avertizat ca nu pot exista "solutii politice cu cei care au arme", o referire la violentele din ultimele trei luni. "Este datoria statului sa ii judece pe cei responsabili de acte de sabotaj si nu exista solutii politice cu cei care au arme", a spus Assad, cerandu-le sirienilor care au fugit in Turcia sa revina in tara lor. "Ii indemn pe toti cei care au fugit din sate sau orase sa revina la casele lor cat mai rapid. Unii le spun ca statul se va razbuna, dar nu este adevarat", a dat asigurari presedintele. Peste 10.000 de sirieni au fugit in Turcia in contextul confruntarilor armate din ultimele luni.
De altfel, Bashar al-Assad a anuntat ca economia siriana este pe cale sa se prabuseasca. "Trebuie sa lucram pentru a reda increderea in economia siriana, deoarece exista riscul prabusirii acesteia. Siria trebuie sa caute un nou model economic; in trecut a fost sistemul socialist, iar unii spun ca acest sistem este mort. Trebuie sa cautam un model care sa se potriveasca Siriei", a incheiat Assad.
Oponentii regimului politic al lui Bashar al-Assad, militantii prodemocratie si manifestantii sirieni solicita indepartarea de la putere a regimului, alegeri libere si anularea suprematiei partidului Baas care guverneaza tara de 40 de ani, apreciind drept tardive si insuficiente precedentele anunturi privind reforma facute de regimul Assad.