Cand presedintele egiptean Hosni Mubarak a fost inlaturat de la putere, in februarie, zeci de mii de oameni s-au adunat in Piata Tahrir din Cairo pentru a sarbatori victoria si un nou inceput. Noua luni mai tarziu, alte cateva zeci de mii de egipteni s-au reintors in acelasi loc cerand plecarea de la conducerea tarii a liderilor militari.
Astazi, miile de protestatari din Piata Tahrir au aruncat cu pietre in fortele de ordine si au cerut caderea Consiliului Suprem al Fortelor Armate. In replica, politia egipteana a raspuns cu gaze lacrimogene si gloante de cauciuc, fortand manifestentii sa se retraga. Lucru care s-a si intamplat insa pentru o scurta perioada de timp, miile de protestatari revenind cu o si mai mare intensitate.
Potrivit Reuters, care citeaza postul public de televiziune, seful Consiliului Suprem al Fortelor Armate, Mohamed Hussein Tantawi se va adresa astazi natiunii printr-un discurs televizat. Initial, postul de televiziune a indicat ca va transmite alocutiunea "in scurt timp", insa ulterior s-a anuntat ca discursul maresalului Tantawi va fi difuzat in cursul acestei zile.
Miscarea Fratii Musulmani din Egipt, forta politica cel mai bine organizata din tara, a anuntat ca va participa la o intalnire de dialog convocata de puterea militara, ca urmare a celor trei zile de violente intre manifestanti si politie.
Aseara, Consiliul Suprem al Fortelor Armate a facut apel la dialog "urgent", dupa ce Guvernul pe care il formase si-a dat demisia ca urmare a presiunilor publice si a ciocnirilor dintre politie si manifestanti soldate cu 26 de victime.
Fratii Musulmani anuntasera anterior ca nu vor participa la manifestatia de amploare organizata in aceasta dupa-amiaza de mai multe formatiuni politice pentru a cere inlaturarea puterii militare.
"Situatia necesita calm si dialog. Cu cat va creste numarul (de manifestanti), cu atat vor spori tensiunile", a precizat Katatny. "Suntem pentru dreptul la protest, dar situatia actuala este tensionata si vrem sa o depasim", a continuat secretarul general.
Miscarea Fratii Musulmani, de asemenea foarte critica in privinta puterii militare, este impotriva amanarii primului scrutin legislativ dupa inlaturarea presedintelui Hosni Mubarak in februarie, la care estimeaza ca va ocupa o pozitie dominanta.
"Revendicarile noastre constau in organizarea unui scrutin la data prevazuta (28 noiembrie) si transferul puterii catre o autoritate civila pana la jumatatea lui 2012", printre altele, a reiterat Katatny.
Protestatarii s-au adunat inca de vineri in emblematica piata Tahrir din Cairo, revendicand cedarea imediata a puterii unei autoritati civile si strigand lozinci impotriva consiliului militar pe care il acuza de mentinerea politicii represive a regimului Mubarak.