Grupurile parlamentare europene işi dispută in aceste zile ultimele replici inaintea votului final asupra directivei care ţinteşte realizarea unei pieţe unice europene in domeniul serviciilor poştale.
Grupurile parlamentare europene işi dispută in aceste zile ultimele replici inaintea votului final asupra directivei care ţinteşte realizarea unei pieţe unice europene in domeniul serviciilor poştale.
Fără indoială, disputa se duce intre marile ţări europene Germania, Marea Britanie, pe de o parte, şi un grup de zece ţări intre care Franţa, Spania şi Italia care manifestă o puternică rezervă solicitănd prelungirea termenului de liberalizare a pieţei poştale.
MARI ŞI PUTERNICI. Iniţiatorul şi cel mai infocat susţinător al acestei directive, europarlamentarul german PPE - DE, Markus Ferber, declară că "o piaţă unică, un preţ unic la serviciile poştale şi integrarea serviciilor poştale in răndul serviciilor obligatorii universale vor fi toate in beneficiul cetăţenilor UE". In calitatea sa de raportor in Comisia pentru transport şi turism, Ferber declară că interesul pentru servicii poştale universale in UE este unul care vizează eliminarea monopolului existent in diferite ţări, monopol deţinut in principal de societăţi de stat. Tranşant, Markus Ferber a declarat că se aşteaptă ca in plenul Parlamentului European să primească sprijinul ţărilor UE, care au aderat in 2004 şi 2007. La fel de determinaţi par să fie şi opozanţii directivei. Parlamentarul austriac, vicepreşedinte al Grupului Verzilor - Alianţa Liberală Europeană, Eva Lichtemberger, nu se sfieşte să il contreze pe faţă pe Ferber, afirmănd că "noua directivă dă posibilitatea ţărilor mari, cu o economie puternică să işi extindă tentaculele şi să acapareze serviciile poştale din ţările mici". Mai mult, in condiţiile in care pănă in prezent nu este stabilit clar care sunt limitele "serviciilor de interes economic general", este hazardat să liberalizezi şi să creezi o piaţă unică poştală europeană. Olandezul Erik Meijer, europarlamentar al Stăngii Unite Europene, susţin că directiva serviciilor poştale va determina o creştere a numărului de şomeri din răndul actualilor angajaţi şi facilitarea pe piaţă a firmelor care folosesc mănă de lucru ieftină, plătită fie la oră, fie la bucată. Erik Meijer vizează pensionarii şi studenţii care sunt tot mai mult atraşi de firmele care plătesc pentru scrisoarea sau coletul distribuit, şi nu pentru un program de opt ore.
SERVICII NOI ŞI VECHI. Directiva Serviciilor Poştale 97/67/EC, care garantează servicii poştale fiecărui cetăţean UE, vizează liberalizarea pieţelor poştale pănă in 2009. Aceasta inseamnă că, incepănd cu 31 decembrie 2010, operatorii naţionali nu vor mai avea monopol pe trimiterea de scrisori. De asemenea, in situaţia in care operatorii din statele membre, care nu vor putea asigura servicii rentabile, vor primi din partea guvernelor naţionale compensaţii pentru acoperirea costurilor, modul in care se realizează finanţarea urmănd să fie ales de fiecare stat in parte. In raportul care va fi supus Parlamentului European de la Strasbourg se mai prevăd intre altele şi servicii poştale gratuite pentru nevăzători şi pentru persoanele cu probleme de vedere.