Belgia a anunţat sâmbătă că a acceptat să-l găzduiască pe fostul preşedinte al statului african Cote d'Ivoire, Laurent Gbagbo, după ce acesta a fost achitat de Curtea Penală Internaţională (CPI) pentru acuzaţia de crime împotriva umanităţii comise în anii 2010-2011 în timpul violenţelor post-electorale din ţara sa şi eliberat condiţionat vineri, transmite AFP.
''Este o cerere a Curţii (Penale Internaţionale) de a-l primi pe Gbagbo, din simplul motiv că are familie în Belgia, a doua sa soţie şi un copil la Bruxelles. Am estimat că este normal ca el să poată fi găzduit pentru eliberarea sa condiţionată (...) în Belgia, în condiţii stricte'', a explicat la televiziunea publică RTBF ministrul belgian de externe Didier Reynders. El a mai precizat că vor fi discutate cu CPI condiţiile în care fostul preşedinte ivorian poate rămâne în Belgia, în special cele privind ''limitarea'' deplasărilor sale.
Judecătorii CPI au decis în unanimitate să îi elibereze pe Laurent Gbagbo şi Charles Blé Goudé, fostul lider al mişcării Tinerii Patrioţi, cu condiţia ca ei să fie primiţi de un stat membru CPI "dispus să îi accepte pe teritoriul său şi capabil să aplice condiţiile stabilite de Camera de Apel", a declarat preşedintele CPI, Chile Eboe-Osuji.
Împotriva lor fuseseră formulate patru capete de acuzare privind crime împotriva umanităţii: omoruri, violuri, persecuţii şi alte acte inumane, la toate acestea ei pledându-şi nevinovăţia.
Laurent Gbagbo, în vârstă de 73 de ani, primul şef de stat remis CPI, a fost judecat pentru crime comise în timpul crizei post-electorale din 2010-2011, provocată de refuzul său de a-i ceda puterea rivalului său, actualul preşedinte ivorian Alassane Ouattara. Cele cinci luni de violenţe au lăsat în urmă peste 3.000 de morţi.
AGERPRES