x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Belgia: Ce conținea centura 'explozivă' pe care o avea asupra lui bărbatul arestat în Bruxelles

Belgia: Ce conținea centura 'explozivă' pe care o avea asupra lui bărbatul arestat în Bruxelles

21 Iun 2016   •   14:01
Belgia: Ce conținea centura 'explozivă' pe care o avea asupra lui bărbatul arestat în Bruxelles

Centura 'explozivă' purtată de bărbatul arestat marţi la Bruxelles conţinea sare şi biscuiţi, au anunţat procurorii, care au adăugat că individul - care ar putea avea probleme psihice - este anchetat pentru posibile legături teroriste, transmite DPA.

Procurorii au declarat că marţi dimineaţa, în jurul orei locale 5:30, un bărbat a sunat la poliţie şi a susţinut că a fost răpit şi dus pe o stradă comercială din centrul Bruxellesului, de corpul său fiind ataşată o centură cu explozivi care urma să fie detonată de la distanţă.

Poliţia a găsit bărbatul - identificat doar cu iniţialele J.B., născut în 1990 - şi a stabilit un cordon de securitate, între timp la locul incidentului fiind chemaţi experţi care să examineze centura cu explozibili.

'După o primă inspecţie, s-a descoperit că (centura) conţinea sare şi biscuiţi', a anunţat procuratura din Bruxelles într-o declaraţie de presă. J.B. este cunoscut poliţiei ca urmare a mai multor incidente, unele dintre ele de natură psihică. Recent, bărbatul a declarat poliţiei că a fost îndemnat să se alăture grupării teroriste Stat Islamic în Siria, afirmaţie care deocamdată nu poate fi nici confirmată, nici respinsă, a declarat procuratura.

Este în curs de desfăşurare o anchetă care va stabili dacă suspectul are legătură cu teroriştii sau dacă incidentul de marţi a fost o alertă falsă, se mai arată în comunicatul de presă al procuraturii. Incidentul a determinat întrunirea centrului naţional de criză, la care a participat şi premierul belgian Charles Michel.

Primarul Bruxellesului, Yvan Mayeur, a declarat ulterior că nu există o ameninţare la adresa magazinelor din centrul Bruxellesului şi nu a fost emis niciun ordin de închidere a acestora. În acelaşi timp, Mayeur le-a cerut oamenilor să fie prudenţi. 'Ar putea fi o provocare, dar în acest scenariu apare totuşi şi o centură cu explozivi, care se referă la terorism', a adăugat el.

'Putem presupune că avea legături cu Stat Islamic', a declarat ministrul justiţiei din Belgia, Koen Geens, potrivit cotidianului Le Soir, preluat de EFE. Totuşi, la fel ca şi premierul Charles Michel, Geens a insistat că situaţia este sub control şi că 'ameninţarea nu este în niciun caz iminentă'. AGERPRES

×
Subiecte în articol: alerta falsa la bruxelles