x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ben Ali a fost indus în eroare.

Ben Ali a fost indus în eroare.

de Sînziana Stancu    |    20 Iun 2011   •   21:00
Ben Ali a fost indus în eroare.

Presa tunisiana este, probabil, cea mai avantajata, pentru ca poate scrie in deplina libertate despre unul dintre marile evenimente care vor intra in istoria sa, cel al judecarii – chiar si in contumacie, deocamdata – a presedintelui Zinedine Ben Ali, pe care l-a alungat de la putere in luna ianuarie. Deja ieri, mai multe coti­diane tunisiene calificau in titlurile articolelor lor, ca fiind 'istoric', procesul deschis la Palatul de Justitie din Tunis, impotriva fostului dictator tunisian si a sotiei sale, Leila Trabelsi. 'Tunisienii traiesc astazi un eveniment exceptional si, totodata, istoric', era scris intr-un editorial publicat de La Presse, in timp ce Tunis-Hebdo vorbea despre 'o premiera istorica', adaugand ca 'pentru prima oara in lunga noastra istorie, un presedinte incarnat in dictator pradator si sangeros va fi judecat pentru o serie de afaceri, intre care si pentru inalta tradare'. Publicatia Essabah, arabofona, il prezenta pe fostul dictator tunisian, intr-o fotografie trucata, intr-un costum de puscarias, cu dungi negre si albe.

In fata Palatului de Justitie, ieri-dimineata, inainte de inceperea procesului, fusese instalat un important dispozitiv de securitate. Sedinta de judecata de ieri a fost prima dintr-o serie de actiuni in justitie intentate impotriva fostului dictator tunisian, care s-a refugiat in Arabia Saudita, dupa data de 14 ianuarie. Aceasta sedinta a vizat actiunea civila privind descoperirea unor sume importante de bani in obiecte de argint si bijuterii, precum si arme si substante stupefiante, descoperite in doua palate apartinand fostului dictator tunisian. Unul dintre avocatii lui Ben Ali i-a cerut instantei termen pentru a-si pregati apararea.

Duminica, Ben Ali a contestat vehement, intr-un comunicat transmis de avocatul sau libanez, declarand ca procesul sau ar viza de fapt 'deturnarea atentiei tunisienilor de la haosul actual din tara'. Avocatul Akram Azouri a explicat ca acest lucru nu inseamna ca Ben Ali se considera in continuare presedinte al Tunisiei, explicand totodata, in acelasi comunicat, ca directorul ge­neral responsabil de securitate, Ali el Siriati, i-a spus la 14 ianuarie ca urma sa fie asasinat si ca palatul prezidential era inconjurat.

'Ali el Siriati a insistat sa plec cu familia la Jeddah cateva ore pentru ca serviciile sa poata dejuca presupusul complot si a-mi garanta securitatea. Am luat avionul cu familia, dar, dupa sosirea la Jeddah, avionul a revenit la Tunis fara sa ma astepte, contrar ordinelor mele clare. Am ramas la Jeddah impotriva vointei mele. Mai tarziu s-a anuntat ca am fugit din Tunisia', a declarat Ben Ali in comunicatul dat publicitatii de avocatul libanez, explicand ca astfel a fost 'indus in eroare' sa paraseasca Tunisia.

×
Subiecte în articol: externe