x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ben Freeman: „Politica externă a SUA e de vânzare”

Ben Freeman: „Politica externă a SUA e de vânzare”

de Şerban Mihăilă    |    23 Ian 2019   •   12:06
Ben Freeman: „Politica externă a SUA e de vânzare”

Banii care circulă la Washington mențin Statele Unite în războaie prelungite, iar majoritatea americanilor nici măcar nu știu acest lucru, susține Ben Freeman, directorul Inițiativei pentru Transparența Influenței Externe în cadrul Centrului pentru Politică Internațională, prestigiosul grup de reflecție pentru cercetarea și promovarea politicilor publice, cu sedii în capitala SUA și în New York.

„În momentul de față, politica externă a SUA e de vânzare, nu către ofertanții care avansează cele mai joase prețuri, ci către cei ce le oferă pe cele mai ridicate. Războiul este o afacere. Iar războaiele noastre nu sunt, de fapt, ale noastre”, a declarat Freeman, citat de „Breitbart”. Timp de șase luni, Freeman și echipa sa au investigat activitățile de lobby ale Arabiei Saudite în Washington, în 2017, examinând conținutul a numeroase întâlniri, mail-uri, contacte cu jurnaliștii și contribuții la campanii politice pentru a evalua în ce măsură toate aceste demersuri au afectat politica externă a SUA. Ei au descoperit că Arabia Saudită a angajat peste 24 de firme în anul respectiv, iar peste 100 de agenți au început să lucreze imediat pentru Riad. De altfel, în 2017, agenții respectivi au încheiat mai mult de 2.500 de contracte, majoritatea acestora cu membri ai Senatului și Camerei Reprezentanților, precum și cu instituții mass-media. Potrivit lui Freeman, multe dintre aceste contracte au fost legate de vânzarea de armament. El afirmă că, în unele cazuri, lobbyștii sunt chiar foști membri ai Congresului SUA, care câștigă sute de mii de dolari pentru a-și convinge foștii colegi să le susțină cauza. „De fiecare dată când este un vot pe tema vânzărilor de armament sau a orice altceva care are legătură cu Yemenul, lobbyștii o iau razna (…) Putem vedea asta în zilele când au loc aceste voturi. În anumite circumstanțe, ei vizitează aproape fiecare birou, chiar în ziua votului”, a spus Freeman. El a mai descoperit contribuții saudite de peste 2,2 milioane de dolari în campanii susținute, începând din 2016 și pe întreg parcursul lui 2017, atât de către democrați, cât și de republicani. „O firmă de lobby intră în biroul unui membru al Congresului și spune: «Vreau să votezi într-un anumit fel la următorul vot în privința vânzărilor de armament». Apoi, mai târziu, în aceeași zi, firma vine și zice: «Apropo, uite aici un cec de 2.000 de dolari pentru campania ta. Baftă! Să fii reales!»”, a precizat Freeman. În noiembrie 2018, în SUA au avut loc alegeri pentru Congresul american. Pentru a testa modul în care contactele și contribuțiile personale influențează un vot, Freeman și echipa sa au urmărit votul din Senat asupra rezoluției pentru încheierea războiului din Yemen, care a trecut cu 63 de voturi pentru și 37 împotrivă, în noiembrie 2018. Conform politologului american, 30 dintre cei 37 care s-au pronunțat contra încheierii conflictului militar primiseră încă din 2017 contribuții de zeci de mii de dolari, în campanie, din partea Arabiei Saudite.

Toți vor protecția americană

„Există o puternică legătură între modul în care acești oameni votează și banii care vin și este vorba despre o legătură directă cu probleme ce țin de războaiele noastre și de pacea noastră”, a spus Freeman. El a adăugat că, alături de Riad, și Emiratele Arabe Unite fac un lobby puternic pentru implicarea SUA în războiul din Yemen, contra Iranului, precum și în favoarea prezenței militare americane în Orientul Mijlociu. În afara acestora însă, și alte state cheltuiesc anual circa jumătate de miliard de dolari pe lobby, pentru a menține bazele SUA pe teritoriile lor. Între acestea, Freeman menționează Germania, Coreea de Sud, Japonia, Canada și insulele Bermude.

După asasinarea jurnalistului saudit Jamal Khashoggi în consulatul țării sale din Turcia, Donald Trump a refuzat să anuleze acordurile americano-saudite în domeniul armamentului, în valoare de 110 miliarde de dolari.

 

 

×