x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Benazir Bhutto, spion cu rang înalt

Benazir Bhutto, spion cu rang înalt

de Sînziana Stancu    |    02 Iun 2008   •   00:00
Fostul premier pakistanez Benazir Bhutto a strecurat în buzunarele unui mantou informaţii secrete despre îmbogăţirea uraniului, pe care le-a dat Phenianului, în schimbul facilitării unui contract de fabricare a rachetelor.

 
Dezvăluirea a fost făcută abia acum, după asasinarea, în timpul campaniei electorale din Pakistan, în luna decembrie, anul trecut, la Islamabad, a lui Benazir Bhutto. Sursa informaţiei este jurnalistul de origine indiană Shyam Bhatia, care trăieşte în Marea Britanie. În cartea lui, intitulată “Goodbye Shahzadi!”, publicată în India, luna trecută, Bhatia povesteşte cum fostul premier pakistanez i-a încredinţat secretul schimbului clandestin de informaţii din domeniul nuclear pe care l-a făcut cu Phenianul, iar ziarstul a jurat că nu o să-l publice niciodată sau cel puţin cît Bhutto ar fi fost în viaţă.

 
BUZUNARE ADÎNCI. Totul s-a petrecut în 1993, în timpul unei vizite de stat a lui Benazir Bhutto în Coreea de Nord. În acea vreme, Pakistanul căuta cu disperare o nouă tehnologie de fabricare a rachetelor nucleare, pentru a contracara progresele făcute în domeniu de ţara vecină, India. Phenianul, la rîndul său, era în căutarea unui proiect pentru o tehnologie de îmbogăţire a uraniului. I-a propus lui Bhutto, în secret, un “barter” de informaţii. “Înainte de a pleca din Islamabad, Bhutto s-a oprit să-şi cumpere un mantou «cu buzunare cît se poate de adînci», în care a transferat CD-uri cu datele ştiinţifice despre îmbogăţirea uraniului de care avea nevoie Phenianul”, dezvăluie Bhatia în cartea lui. Bhutto “a acţionat ca un dublu curier, întorcîndu-se din Coreea de Nord cu CD-uri conţinînd informaţiile despre rachete” care îi foloseau Islamabadului. “Am făcut, pentru ţara mea, mai mult decît ar fi făcut, împreună, toţi şefii militari pe care i-a avut Pakistanul”, i-a mărturisit ea jurnalistului indian, după ce l-a rugat să închidă reportofonul, anunţîndu-l că avea să-i spună “un secret foarte important”.

 
CREDIBILE. Un expert nuclear de la “Carnegie Endowment for International Peace”, George Perkovici, afirmă că îl cunoaşte foarte bine pe Bhatia şi garantează veridicitatea informaţiilor lui.  Perkovici chiar a citat cartea jurnalistului indian într-un studiu despre programul nuclear al Indiei. “Este un tip foarte isteţ şi serios”, l-a descris Perkovici pe Bhatia, care este reporter de investigaţii, la Londr,a şi care a mai scris pînă acum patru cărţi, între care una dintre acestea tratează începutul programului nuclear al Indiei. În 2002, administraţia Bush acuzase Phenianul că deţine un program clandestin de producere a uraniului îmbogăţit, însă autorităţile nord-coreene au negat aceste acuzaţii. Recent însă au declarat că “înţeleg” îngrijorarea Washingtonului, faţă de care au început să se arate mai cooperante. La rîndul său, Selig S. Harrison, un specialist în chestiuni referitoare la Asia de Sud şi Coreea de Nord, de la Centrul pentru Politică Internaţională, care a citit cartea lui Bhatia, a declarat că aceasta este “credibilă în ceea ce o priveşte pe Bhutto”. Bhatia “a cunoscut-o foarte bine şi este un reputat jurnalist indian”, a afirmat Harrison. Bhatia a întîlnit-o prima dată pe Bhutto la Universitatea Oxford, în 1973, şi au păstrat legătura pînă la moartea ei, anul trecut, la 27 decembrie.

×
Subiecte în articol: externe bhutto benazir bhutto bhatia