x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Benjamin Netanyahu susţine că Israelul nu se va întoarce niciodată la frontierele din 1967.

Benjamin Netanyahu susţine că Israelul nu se va întoarce niciodată la frontierele din 1967.

de Mediafax    |    24 Mai 2011   •   13:42

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a dat asigurari, luni, ca Israelul nu va reveni niciodata la frontierele "imposibil de aparat" din 1967, intr-un discrus rostit la Washington, in fata Congresului anual al principalului grup de lobby pro-Israel in Statele Unite, AIPAC, relateaza AFP.

"Vreau sa va asigur de un lucru, (pacea) trebuie sa garanteze securitatea Israelului si Israelul nu se poate intoarce la frontierele imposibil de aparat din 1967", a declarat el.

Dupa AIPAC luni, Netanyahu ar urma sa se adreseze marti Congresului, la cateva zile dupa un dezacord public cu presedintele american, Barack Obama, privind procesul de pace. "Vreau sa va prezint o viziune pentru o pace israeliano-palestiniana securizata", a declarat el in fata AIPAC. El a adaugat ca Obama da dovada de un angajament "de fier" fata de securitatea Israelului si a multumit pentru finantarea sistemului israelian avansat de interceptare de rachete.

Mai multi protestatari au intrerupt discursul premierului israelian, apreciind drept "inacceptabila" negarea situatiei palestinienilor, dar vocea lor a fost rapid acoperita de aclamatiile a numerosi delegati, in timp ce manifestantii au fost condusi afara din cladire de serviciile de securitate.

American Israel Public Affairs Committee (AIPAC) este principalul grup de influenta pro-israelian din Statele Unite si revendica aproximativ 100.000 de membri. Forumul sau anual este un eveniment politic de prim-plan, la care participa lideri din cele doua partide principale americane, dar si oficiali israelieni.

In ziua in care a ajuns in capitala americana la 20 mai, Netanyahu a respins sec avizul presedintelui american, care s-a pronuntat cu o zi inainte pentru infiintarea unui stat palestinian pe baza revizuita a frontierelor din 1967.

Intr-o punere in scena fara precedent, Netanyahu nu a ezitat sa il sanctioneze verbal pe Barack Obama in fata jurnalistilor, in Biroul Oval. El a ales sa interpreteze referirea lui Barack Obama la frontierele din 1967 "cu schimbari de teritoriu acceptate de cele doua parti" ca o cerere adresata Israelului de a se retrage in interiorul adevaratelor frontiere din 1967, pe care le-a calificat drept "imposibil de aparat" din punct de vedere militar.

Duminica, in fata AIPAC, Barack Obama a persistat, explicandu-si pozitia si evocand interpretarea eronata a declaratiilor sale. Ulterior, Benjamin Netanyahu s-a declarat inclinat sa coopereze cu presedintele american "pentru a reinnoi negocierile de pace".

Presedintele american a plasat pacea din Orientul Mijlociu in centrul prioritatilor sale de politica externa, la preluarea puterii, in ianuarie 2009.

Toate tentativele sale au esuat in fata incapacitatii partilor de a se intelege, determinand palestinienii sa caute recunoasterea statului lor la ONU, in septembrie.

×