x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Beyonce: Zvonul despre idila cu Obama este “absurd”. Cum s-a propagat informaţia pe Net

Beyonce: Zvonul despre idila cu Obama este “absurd”. Cum s-a propagat informaţia pe Net

de Istvan Deak    |    Marina Constantinoiu    |    11 Feb 2014   •   22:31
Beyonce: Zvonul despre idila cu Obama este “absurd”. Cum s-a propagat informaţia pe Net
Sursa foto: EMMANUEL DUNAND/AFP/Mediafax

Sunt Beyonce şi Barack Obama implicaţi într-o periculoasă idilă? Răspunsul scurt este nu, nu sunt, scrie Huffington Post, a doua zi după ce un celebru paparrazzi francez a lovit în moalele capului presa franceză, declarând că Washington Post urmează să dezvăluie faptul că şeful Administraţiei americane este încurcat cu frumoasa cântăreaţă.
Ei, bine, Beyonce a decis să nege informaţia lansată pe piaţă de Pascal Rostain, în interivul acordat postului Europe1.
Un purtător de cuvânt al cântăreţei a catalogat aceste declaraţii drept “absurde”.
Potrivit relatărilor presei franceze, Rostain a declarat postului Europe1 că marţi urma să apară informaţia în Washington Post. Ceea ce nu s-a întâmplat, de altfel. Din contră, cotidianul a negat informaţia, precizând că nu “produce astfel de articole şi că informaţia nu este deloc adevărată”.
Numai că afirmaţia lui Rostain a fost preluată de presa serioasă din Franţa şi apoi din alte ţări. Că doar în era Facebook şi a Twitter nu mai poate fi nimic ţinut sub plapumă.

O glumă?
Întrebat ce mai are de comentat după ce Washington Post a negat informaţia, Pascal Rostain ar fi spus că a fost “o glumă”, scrie Huffington Post.
Apoi a revenit, afirmând că “nişte jurnalişti americani lucrează la acest subiect”. “Se pare că lucrurile între Barack şi Michelle Obama nu au fost în cea mai bună formă în ultimele săptămâni”, a declarat Rostain, potrivit traducerii HuffPost. “Din ceea ce ştiu, atmosfera e cam glaciară între Barack şi Michelle. Dar nu ştiu mai multe”, a mai spus el.

Consternaţi de presa franceză
Ediţia în limba franceză a Huffington Post publică, la rândul ei, un articol în care afirmă că “americanii sunt consternaţi de presa franceză, care a preluat zvonul privindu-l pe Obama”.
“Chiar dacă puţin probabil, acest zvon lansat de un paparazzi francez a agitat Internetul şi presa franceză luni. De cealaltă parte  a Atlanticului, acest lucru a stârnit cel mult zâmbete din partea jurnaliştilor americani. În cel mai rău caz, acest lucru i-a consternat”, scrie HuffPost.
Le Figaro, Metronews au preluat imediat ştirea, care apoi s-a rostogolit pe numeroase site-uri de ştiri, mondene, precum Gala sau Closer, sau nu. 20Minutes.fr s-a îndoit de veridicitatea afirmaţiilor fotografului. În total, în presa franceză au fost publicate pe această temă 150 de articole La sfârşitul zilei, Washington Post a fost obligat să dezmintă, la insistenţele Vanity Fair şi ale site-ului american Poynter, scrie HuffPost.
Confraţii de la Huffington Post au ironizat faptul că, după ce a dezminţit zvonuri privind religia sa sau naţionalitatea sa, Barack Obama trebuie să facă faţă acum unui zvon dubios privind viaţa sa privată. “Zvonul privind relaţia dintre Obama şi Beyonce este lucrul cel mai absurd pe care l-am auzit toată ziua”, titrează Huffington Post. Casa Albă nu comentează zvonuri, însă.

Deturnarea atenţiei de la scandalul “Gayetgate”?
Site-ul feminist şi umoristic Jezebel înţelege cu greu ce s-a întâmplat. “Figaro este un ziar francez a cărui reputaţie este foarte bună”. Zvonul pare atât de aiuristic, încât Jezebel încearcă să găsească o explicaţie: după afacerea Gayet (a presupusei idile dintre preşedintele Franţei, Francois Hollande, şi actriţa Julie Gayet, care a dus la despărţirea lui Hollande de iubita sa oficială, jurnalista Valerie Trierweiler), “probabil că presa franceză încearcă să deturneze atenţia publicului”. Povestea din Franţa a căpătat numele de “Gayetgate”.

Interes imens
Le Nouvel Observateur titrează:”Cum un zvon absurd s-a transformat într-o informaţie credibilă” despre scandal. Cum a s-a putut crede într-o poveste atât de neverosimilă? Le Nouvel Observateur l-a invitat pe Francois Jost, specialist media, să comenteze. Dar specialistul nu face decât să constate imensul interes stârnit de zvon şi preluarea acestuia în cascadă. Şi crede că s-a întâmplat asta pentru că n-a fost prezentat drept un zvon.

“În SUA nu e ca în Franţa”
Într-un interviu publicat pe public.fr, Pascal Rostain a revenit asupra cuplului Obama. Afirmaţii pe care le mai făcuse în cotidianul elveţian Le Matin. “Se pare că relaţiile dintre Barack şi Michelle Obama nu sunt în cea mai bună fază de mai multe săptămâni”, explică Rostain. “Din ce ştiu eu, e chiar atmosferă glaciară între ei. Dar nu ştiu mai multe”, a zis el. “Mai mulţi jurnalişti lucrează la subiect. Unul de la Financial Times m-a sunat să mă întrebe cum a fost percepută povestea Hollande-Gayet la noi. Deci este evident că se întâmplă ceva în jurul cuplului Obama dincolo de Ocean”, a mai zis Rostain. Potrivit lui, “presa americană va lansa bomba când va fi 150% sigură de ea. În SUA, legea nu e la fel ca în Franţa. Jurnaliştii nu vor fi condamnaţi decât dacă ceea ce afirmă este fals, deci nu au niciun interes să se înşele. Nu este ca la noi, unde când scrii ceva privat despre un cuplu poţi fi condamnat pentru atingere adusă vieţii private. Asta, de altfel, riscă şi revista care a dat informaţia despre Gayet-Hollande”, a mai spus Rostain.
Pascal Rostain este prieten cu fosta Primă Doamnă a Franţei, Valerie Trierweiler, dar şi cu celalată fostă Primă Doamnă, Carla Bruni.
Beyonce şi soţul său, rapper-ul Jay-Z, sunt prieteni cu familia Obama de câţiva ani, iar artista a cântat la recenta aniversare a lui Michelle Obama.
În ceea ce priveşte cotidianul Washington Post, purtătorul de cuvânt Kris Coratti a spus că publicaţia nu are alte informaţii decât că cele două familii rămân prietene.
“Beyonce şi Jay Z sunt susţinători publici ai preşedintelui Barack Obama şi au organizat mai multe acţiuni de strângere de fonduri pentru campaniile sale electorale. Beyonce a cântat în timpul ceremoniei de învestitură a preşedintelui Obama din 2013 şi la un moment dat cei doi şi-au apropiat 'periculos' obrajii în faţa lui Michelle Obama, a lui Jay-Z dar şi a zecilor de reprezentanţi ai presei. În aceste condiţii, după ce preşedintele francez a fost prins în offsaid cu o actriţă, presa franceză nu are decât să-şi continue operele de ficţiune şi să susţină că şi preşedintele american ar fi călcat strâmb cu o cântăreaţă”, scrie, la rândul său, The Daily Caller.

×
Subiecte în articol: beyonce barack obama