x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Se încing spiritele în SUA: Biden l-a atacat pe Trump într-un discurs înflăcărat în Congres, acuzându-l de supunere în fața lui Putin

Se încing spiritele în SUA: Biden l-a atacat pe Trump într-un discurs înflăcărat în Congres, acuzându-l de supunere în fața lui Putin

de Redacția Jurnalul    |    08 Mar 2024   •   10:30
Se încing spiritele în SUA: Biden l-a atacat pe Trump într-un discurs înflăcărat în Congres, acuzându-l de supunere în fața lui Putin

Președintele Joe Biden l-a atacat pe Donald Trump într-un discurs înflăcărat în Congres, acuzându-l că amenință democrația americană și că se înclină în fața Rusiei. Trump: „trăsătură a oamenilor care știu că ". Biden:"Când ajungi la vârsta mea, anumite lucruri devin mai clare ca niciodată”.

În ultimul său discurs despre Starea Uniunii înainte de alegeri, Biden l-a acuzat pe Trump, contracandidatul său republican în alegerile din 5 noiembrie, că a îngropat adevărul despre asaltul din 6 ianuarie 2021 de la Capitoliu, că s-a înclinat în fața președintelui rus Vladimir Putin și că a torpilat un proiect de lege pentru înăsprirea restricțiilor la frontiera SUA cu Mexicul, relatează Reuters.

Discursul de 68 de minute i-a oferit lui Biden, cu o cotă de popularitate scăzută, șansa de a se adresa direct milioanelor de americani cu privire la viziunea sa pentru un nou mandat de patru ani și de a prezenta un contrast cu Trump, al cărui nume nu l-a menționat, dar a cărui prezență a răsunat pe tot parcursul discursului.

Biden și-a început discursul cu o critică directă la adresa lui Trump pentru comentariile sale prin care l-a invitat pe rusul Putin să invadeze alte națiuni NATO dacă acestea nu cheltuie mai mult pentru apărare. "Acum, predecesorul meu, un fost președinte republican, îi spune lui Putin, citez: "Fă ce vrei"", a spus Biden. "Cred că este scandalos, este periculos și inacceptabil".

Biden, care a făcut presiuni asupra Congresului pentru a oferi fonduri suplimentare Ucrainei pentru războiul acesteia cu Rusia, a avut, de asemenea, un mesaj pentru Putin: "Nu vom pleca", a spus el.

De asemenea, președintele a trasat un contrast cu Trump în ceea ce privește dreptul la avort și economia și a adresat mai multe ironii la adresa parlamentarilor republicani din sală, cu glume deocheate care păreau menite să atenueze îngrijorările legate de vârsta și acuitatea sa mentală.

De asemenea, el i-a criticat pe republicani pentru că au încercat să anuleze prevederile privind asistența medicală din cadrul Legii privind îngrijirea la prețuri accesibile, cunoscută și sub numele de Obamacare, și pentru că au crescut deficitele și i-a acuzat că au luat bani din legislația căreia i s-au opus.

Biden se confruntă cu nemulțumirea progresiștilor din partidul său în legătură cu sprijinul său pentru Israel în războiul său împotriva Hamas și cu cea a republicanilor în legătură cu poziția sa privind imigrația, dar starea de spirit în rândul democraților din sală a fost entuziastă. Aceștia l-au întâmpinat pe Biden cu urale și aplauze, determinându-l pe acesta să glumească spunând că ar trebui să plece înainte de a începe.

Joe Biden a declarat că vârsta i-a oferit o perspectivă unică în calitate de președinte al SUA în timpul discursului, abordând frontal o critică majoră a campaniei sale, notează AFP.

"Știu că poate nu pare, dar sunt aici de ceva vreme", a spus Biden, în vârstă de 81 de ani. "Când ajungi la vârsta mea, anumite lucruri devin mai clare ca niciodată. Cunosc povestea americană".

Trump, între timp, a trimis un flux constant de mesaje care îl atacă pe Biden pe platforma sa Truth Social. "Pare atât de furios când vorbește, ceea ce este o trăsătură a oamenilor care știu că ", a scris Trump. "Furia și strigătele nu ajută la reunirea Țării noastre!".

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: biden trump discurs putin