x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Biden: O încetare a focului este posibilă în Liban, dar mai dificilă în Gaza

Biden: O încetare a focului este posibilă în Liban, dar mai dificilă în Gaza

de Redacția Jurnalul    |    18 Oct 2024   •   22:20
Biden: O încetare a focului este posibilă în Liban, dar mai dificilă în Gaza
Sursa foto: Hepta/Joe Biden

Joe Biden declară că este posibil să se ajungă la o încetare a focului în Liban, dar avertizează că va fi „mai greu în Gaza”, în ciuda uciderii liderului Hamas, Yahya Sinwar.

În timpul vizitei la Berlin, președintele american a declarat că există o oportunitate de a trata cu Israelul și Iranul „într-un mod care să pună capăt conflictului pentru o vreme”.

„Credem că există o posibilitate de a lucra la o încetare a focului în Liban. Și va fi mai greu în Gaza”, a adăugat el, conform Sky News.

Joi, Biden a salutat moartea lui Sinwar în Gaza și a declarat că i-a spus prim-ministrului israelian Benjamin Netanyahu că Israelul ar trebui să profite de „oportunitatea de a căuta o cale spre pace, un viitor mai bun în Gaza fără Hamas”.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe pentru securitate națională, John Kirby, a declarat că Sinwar era principalul obstacol care împiedica negocierile pentru o încetare a focului în Gaza, dar a spus că e prea devreme pentru a spune dacă uciderea sa ar putea revigora discuțiile.

De asemenea, Biden a confirmat vineri că a înțeles cum și când Israelul va riposta la atacul cu rachete balistice al Iranului asupra teritoriului său, dar nu a oferit detalii suplimentare.

Iranul, care sprijină Hamas în Gaza și Hezbollah în Liban, a lansat aproximativ 180 de rachete asupra orașelor israeliene în urmă cu mai bine de două săptămâni, iar regiunea s-a pregătit pentru răspunsul Israelului.

 

(sursa: Mediafax)

 

×
Subiecte în articol: biden liban gaza