x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Biden, prima călătorie în Orientul Mijlociu în calitate de președinte

Biden, prima călătorie în Orientul Mijlociu în calitate de președinte

16 Iul 2022   •   17:35
Biden, prima călătorie în Orientul Mijlociu în calitate de președinte
Sursa foto: Hepta

Președintele american Joe Biden va discuta sâmbătă despre rachete și capacitatea de apărare la întâlnirea cu liderii arabi în Arabia Saudită, unde va încerca să extindă integrarea Israelului în regiune, în special în domeniul securităţii şi apărării.

Preşedintele american îşi propune să extindă integrarea Israelului în regiune, în special în domeniul securităţii şi apărării, ca parte a eforturilor de contracarare a ameninţării venite din partea Iranului.

"Credem că există o mare valoare în includerea a cât mai multor capacități din această regiune și cu siguranță Israelul are capacități semnificative de apărare aeriană și antirachetă, așa cum trebuie. Dar purtăm aceste discuții la nivel bilateral cu aceste națiuni", a declarat un oficial de rang înalt al administrației, citat de Reuters.

Biden, aflat în prima sa călătorie în Orientul Mijlociu în calitate de președinte, s-a concentrat pe summitul planificat cu șase state din Golf și cu Egiptul, Iordania și Irakul, minimalizând în același timp întâlnirea cu prințul moștenitor saudit Mohammed bin Salman. Această întâlnire a atras critici în Statele Unite din cauza încălcărilor drepturilor omului.

Biden a promis să facă din Arabia Saudită un "paria" pe scena mondială din cauza asasinării în 2018 a jurnalistului Jamal Khashoggi de către agenți saudiți, dar în cele din urmă a decis că interesele SUA au dictat o recalibrare, nu o ruptură, a relațiilor cu principalul exportator de petrol din lume și puterea arabă.

Liderul american a declarat că a ridicat problema uciderii lui Khashoggi la întâlnirea pe care a avut-o vineri cu prințul moștenitor saudit și că a păstra tăcerea pe tema drepturilor omului este "incompatibilă cu ceea ce suntem și cu ceea ce sunt eu".

Televiziunea saudită Al Arabiya, care citează un oficial saudit, a declarat că prințul moștenitor i-a spus lui Biden că, dacă Statele Unite ar trata doar cu țări care îi împărtășesc valorile 100%, atunci ar avea doar țări NATO cu care să lucreze.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Joe Biden