x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Biden pune capăt celui mai lung război din istoria SUA

Biden pune capăt celui mai lung război din istoria SUA

de Şerban Mihăilă    |    16 Apr 2021   •   07:34
Biden pune capăt celui mai lung război din istoria SUA

Întins pe două decenii, războiul din Afganistan, cel mai lung din istoria Statelor Unite, a costat până acum viețile a peste 2.400 de americani și mai mult de 2 trilioane de dolari. Astăzi, inamicii talibani, alungați inițial în 2001, controlează aproape jumătate de țară și sunt mai aproape ca niciodată să preia din nou puterea. Pe acest fundal dezolant, președintele Joe Biden a anunțat că va retrage trupele SUA din „războiul fără sfârșit” purtat pe teritoriul afgan, deoarece atacurile teroriste din 11 septembrie 2001 nu mai pot justifica pierderile de vieți americane în cel mai lung conflict militar al națiunii. În același timp, și NATO pleacă din Afganistan.

 

La aproape trei luni de la instalarea sa în fruntea administrației de la Washington, noul șef al Casei Albe a luat prima sa decizie majoră în materie de politică externă. Joe Biden a anunțat, miercuri seară, că trupele americane vor fi retrase din Afganistan până pe 11 septembrie 2021, la aproape 20 de ani de la lansarea intervenției militare a SUA în această țară ca răspuns la atentatele comise de rețeaua teroristă Al-Qaeda asupra Turnurilor Gemene din New York și a clădirii Pentagonului din Arlington. Intenția lui este să-i trimită acasă cât mai repede pe cei 2.500 de soldați americani aflați în prezent pe teritoriul afgan, până la data care marchează două decenii de la atacurile Al-Qaeda, coordonate chiar din interiorul Afganistanului. SUA au intervenit în forță în această țară la sfârșitul anului 2001, atât pentru a înlătura regimul taliban care coopera strâns cu Al-Qaeda și oferea adăpost membrilor săi, cât și pentru a destructura rețeaua teroristă.  

 

Ajunge! Lupta cu morile de vânt ia sfârșit

SUA nu mai pot cheltui resurse într-un război ce nu poate fi tranșat și care nu are cum să ofere alte rezultate decât cele de până acum, a spus Biden. „E timpul să terminăm cel mai lung război din istoria Americii! Nu putem continua ciclul de prelungire sau de intensificare a prezenței noastre în Afganistan, în speranța că vom crea condiții ideale pentru retragere sau așteptând alte rezultate decât cele de până acum. Sunt al patrulea preşedinte american care gestionează prezenţa militară în Afganistan. Doi republicani şi doi democraţi. Nu vreau să transfer această responsabilitate celui de-al cincilea preşedinte”, a spus Biden, citat de AP. El a recunoscut, implicit, că SUA poartă un război fără obiectiv, care nu poate fi câștigat și care, de-a lungul timpului, s-a dovedit o gaură neagră pentru contribuabilii americani, care au cheltuit până acum, conform estimărilor presei de peste Ocean, peste 2 trilioane de dolari. În plus, războiul a costat viețile a peste 2.400 de americani și a rănit mai mult de 20.000.

 

Retragere riscantă. Critici aprinse

Retragerea tuturor trupelor americane nu este însă lipsită de riscuri. În primul rând, pe teren, soldații americani rămași după data de 1 mai pe teritoriul afgan ar putea fi ținta insurgenților talibani. Conform înțelegerii de pace negociate cu talibanii în 2020, toate trupele americane ar fi trebuit să părăsească țara până la 1 mai, anul acesta. De la încheierea acordului, niciun soldat american nu și-a mai pierdut viața în luptă, în ultimul an. Cu toate acestea, Biden a anunțat acum că retragerea americană va începe la 1 mai și se va încheia până la 11 septembrie, provocând îngrijorare în legătură cu posibile atacuri talibane, din cauza nerespectării termenului stabilit în înțelegerea de pace convenită anul trecut. Din acest motiv, Biden i-a avertizat pe talibani că retragerea americană „nu se va face în grabă”, ci prin asigurarea tuturor condițiilor de securitate, iar US Army „se va apăra” cu toată forța de care dispune, în eventualitatea unor atacuri. În al doilea rând, retragerea tuturor contingentelor americane generează un risc de altă natură, mult mai periculos. Astăzi, inamicii talibani, alungați inițial în 2001, controlează aproape jumătate de țară și sunt mai aproape ca niciodată să preia din nou puterea. Acest lucru, susțin numeroase voci importante, republicane și democrate, din Congresul american, ar distruge toate progresele pe calea democrației realizate cu mare greutate de societatea afgană în ultimii 20 de ani, inclusiv cele din domeniul drepturilor femeilor, subiect extrem de sensibil în comunitățile locale. Nu în ultimul rând, deși Biden a afirmat că obiectivele SUA în Afganistan – destructurarea rețelei Al-Qaeda și uciderea liderului său, Osama bin Laden – au fost îndeplinite de multă vreme, lideri politici și responsabili ai agențiilor de securitate de la Washington afirmă că prezența americană pe teritoriul afgan contribuia decisiv la supravegherea terorismului islamic. Chiar directorul Agenţiei Centrale de Informaţii a SUA (CIA), William Burns, a declarat, în timpul audierilor în Comisia pentru Informaţii a Senatului, că retragerea trupelor occidentale din Afganistan generează riscuri „semnificative” în privința amplificării terorismului. Capacitatea SUA de a preveni amenințarea teroristă venită din Afganistan a beneficiat în mod clar de prezența militară americană acolo, a spus Burns, citat de AP. De îndată ce această prezență nu va mai exista, „capacitatea guvernului SUA de a colecta informații și de a acționa pentru combaterea amenințărilor se va diminua”, a adăugat el.

 

Pleacă și NATO

La scurt timp după anunțul lui Biden, secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, a declarat că și NATO a decis să se retragă din Afganistan, începând din jurul datei de 1 mai, în coordonare cu forțele americane. Pe lângă cei 2.500 de soldați americani, pe teritoriul afgan sunt desfășurați în prezent aproximativ 7.000 de militari din alte țări NATO în afară de SUA, inclusiv din România. Stoltenberg a precizat că retragerea va dura „luni de zile”, însă nu a menționat termenul de 11 septembrie drept dată-limită, așa cum făcuse Biden. „Am venit în Afganistan împreună, ne-am adaptat pozițiile împreună și rămânem uniți, plecând împreună!”, a spus șeful NATO, citat de AP. În același timp, secretarul de Stat american, Antony Blinken, a confirmat că trupele SUA și cele NATO se vor retrage coordonat. Biden precizase că a decis această retragere după consultări cu o serie de aliați. Și, în pofida unor critici primite, cele mai multe de acasă, președintele american s-a hotărât să recalibreze politica externă a SUA, menajând resursele naționale pentru confruntări mult mai importante, cum ar fi cele cu Rusia și China.

 

Războiul din Afganistan nu a fost niciodată menit să devină un angajament pe mai multe generații!

Joe Biden

×