x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Biden trece la arme serioase: SUA trimit Ucrainei sisteme de rachete cu rază medie de acțiune

Biden trece la arme serioase: SUA trimit Ucrainei sisteme de rachete cu rază medie de acțiune

de Şerban Mihăilă    |    02 Iun 2022   •   07:15
Biden trece la arme serioase: SUA trimit Ucrainei sisteme de rachete cu rază medie de acțiune

Pe fondul progreselor înregistrate de trupele rusești pe frontul din Donbas, administrația Biden anunță că va oferi Ucrainei un număr mic de sisteme de rachete de înaltă tehnologie cu rază medie de acțiune, o armă devastatoare pe care liderii de la Kiev au implorat în repetate rânduri Casa Albă să le-o trimită în ajutor. Președintele SUA le cere ucrainenilor să nu lovească Rusia cu noile rachete, dar nimeni nu poate da o astfel de garanție. 

Cel puțin la nivel declarativ, decizia americanilor de a furniza sisteme avansate de rachetă încearcă să realizeze un echilibru între dorința de a ajuta Ucraina să lupte contra barajelor cumplite de artilerie ale rușilor și reținerea de a nu furniza arme ce ar putea permite ucrainenilor să lovească ținte aflate pe teritoriul Rusiei și să declanșeze astfel un conflict la nivel global.  

Într-un material publicat marți seară în „The New York Times”, președintele Joe Biden a confirmat că a decis „să le ofere ucrainenilor sisteme de rachete și muniții mai avansate, care le vor permite să lovească cu mai multă precizie ținte cheie pe câmpul de luptă din Ucraina”. Biden declarase, cu numai o zi înainte, că SUA nu vor trimite Ucrainei „sisteme de rachete care pot lovi în Rusia”. 

Asigurări verbale pentru Moscova

Orice sistem de armament poate atinge ținte din Rusia, dacă este suficient de aproape de graniță. Pachetul de ajutor, care urma să fie anunțat miercuri, ar trimite pe frontul ucrainean ceea ce SUA consideră a fi rachete cu rază medie de acțiune, ce pot parcurge aproximativ 70 de kilometri.

Oficiali de la Washington au declarat că planul administrației Biden este acela de a trimite Ucrainei sistemul de rachete de artilerie de mare mobilitate HIMARS, care este montat pe un camion și poate transporta un container cu șase rachete. 

Sistemul poate lansa o rachetă cu rază medie de acțiune, dar este, de asemenea, capabil să utilizeze rachete cu rază lungă de acțiune, care ating ținte la distanțe de aproximativ 300 de kilometri. 

„Nu încurajăm Ucraina sau nu permitem Ucrainei să lovească dincolo de granițele sale. Nu vrem să prelungim războiul doar pentru a provoca Rusiei durere.”, a ținut să sublinieze Biden, în materialul său din „The New York Times”. 

Concomitent, potrivit unor oficiali de rang înalt de la Washington, ucrainenii au asigurat administrația Biden că nu vor lansa rachete spre teritoriul rusesc. Unul dintre oficiali, citat de AP, a precizat că sistemele avansate de rachete vor oferi forțelor ucrainene o mai mare precizie în lovirea obiectivelor rusești din interiorul Ucrainei.

Arme tot mai puternice, în ritm intens

Sistemele de rachete fac parte dintr-o nouă tranșă de 700 de milioane de dolari de asistență americană de securitate pentru Ucraina, care va include elicoptere, arme antitanc „Javelin”, vehicule tactice, piese de schimb și alte echipamente militare.

Este cel de-al 11-lea pachet aprobat până acum și primul din fondul de 40 de miliarde, alocat ajutoarelor economice și de securitate, validat recent de Congresul SUA. 

Desfășurarea sistemelor de rachete implică scoaterea acestui tip de armament din inventarul militar american și trimiterea sa rapidă în Ucraina. Trupele ucrainene ar avea nevoie, de asemenea, de instruire pentru utilizarea noilor sisteme, ceea ce ar putea dura cel puțin o săptămână sau două.

De la începutul războiului, în 24 februarie, SUA și aliații lor au încercat să adopte o linie ponderată în privința înarmării Kievului cu echipamente militare. Ei au trimis Ucrainei armele necesare pentru a lupta contra Rusiei, dar s-au abținut să ofere un ajutor care ar fi putut inflama spiritele la Kremlin, riscând să degenereze într-un conflict mai amplu, ce s-ar putea extinde în alte părți ale Europei.

Pe măsură ce ofensiva rusească avansează în estul și sudul țării, Occidentul intensifică însă de la o zi la alta furnizarea de armament către Ucraina, precum și puterea de foc a acestuia. 

Putin a avertizat în mod repetat Casa Albă, precum și pe aliații vestici ai SUA, asupra trimiterii unui arsenal de capacitate mai mare în Ucraina. Kremlinul a declarat că președintele rus a avut, la sfârșitul săptămânii trecute, o convorbire telefonică de 80 de minute cu liderii Franței și Germaniei, în care a avertizat în privința continuării furnizării de arme occidentale în sprijinul Kievului.

În total, SUA au alocat aproximativ 5 miliarde de dolari în asistență de securitate pentru Ucraina, de la instalarea administrației Biden la Casa Albă, inclusiv circa 4,5 miliarde de dolari de când Rusia a invadat Ucraina, la 24 februarie.

Rachete pentru oprirea invaziei din Donbas

Foarte probabil, Ucraina va folosi sistemele de rachete cu rază medie de acțiune în regiunea estică Donbas, unde ar putea să intercepteze artileria rusă, dar și să distrugă ținte rusești din orașele unde luptele sunt intense, precum Severodonețk. 

Aici, forțele rusești și-au întărit pozițiile la periferia nord-estică și sud-estică a orașului, la circa 150 de kilometri sud de granița cu Rusia, într-o zonă care reprezintă ultimul bastion al guvernului ucrainean în provincia separatistă estică Luhansk.

De altfel, președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a implorat Occidentul să trimită cât mai curând posibil sisteme de rachete cu lansare multiplă în Ucraina pentru a ajuta la oprirea distrugerii orașelor din Donbas de către artileria rusească. 

Rachetele au o rază de acțiune mai mare decât sistemele de artilerie cu obuziere pe care SUA le-au furnizat deja Ucrainei. Acestea ar permite forțelor ucrainene să lovească armata lui Putin de la o distanță aflată în afara razei de acțiune a sistemelor de artilerie rusești.

„Luptăm ca Ucraina să primească toate armele necesare pentru a schimba soarta luptelor și pentru a începe să se îndrepte tot mai repede și cu mai multă încredere spre expulzarea ocupanților.”, declara Zelenski într-un discurs rostit săptămâna trecută.

Ucraina are nevoie de sisteme de rachete cu lansare multiplă, afirma recent, la rândul lui, Philip Breedlove, general în retragere din Forțele Aeriene ale SUA, fost comandant suprem al NATO, din 2013 până în 2016.

„Acestea sunt capacități foarte importante pe care nu le-am furnizat încă. Iar ei nu numai că au nevoie de ele, dar au și fost foarte vehemenți în a explica că le doresc!”, mai preciza Breedlove. „Trebuie să ne ocupăm serios de dotarea acestei armate, astfel încât să poată face ceea ce lumea îi cere să facă: să lupte singură pe linia frontului cu o superputere mondială!”, a mai spus Breedlove, citat de AP. 

„Continuăm să luăm în considerare o serie de sisteme care au potențialul de a fi eficiente pe câmpul de luptă pentru partenerii noștri ucraineni. Dar ceea ce a spus președintele este că nu vom trimite rachete cu rază lungă de acțiune pentru a fi folosite dincolo de frontul din Ucraina!”, a comentat, marți, Ned Price, purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA. 

„Pe măsură ce bătălia și-a schimbat dinamica, am modificat și tipul de asistență în materie de securitate pe care le-o oferim, în mare parte deoarece ne-au cerut diverse sisteme care vor fi mai eficiente în locuri precum Donbas.", a adăugat el.

În ultimele zile, Rusia a făcut progrese treptate în Donbas, în timp ce încearcă să cucerească teritoriile din regiune care nu sunt controlate deja de separatiștii susținuți de Moscova.

Rusia acuză SUA că toarnă gaz pe foc

Kremlinul a acuzat SUA că toarnă gaz pe foc, după anunţul livrării de sisteme de rachete americane către Kiev. 

„Strategia SUA este aceea de a lupta contra Rusiei până la ultimul ucrainean. Asemenea livrări de armament nu încurajează conducerea ucraineană să dorească relansarea negocierilor de pace.”, a declarat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov. „Statele Unite toarnă în mod deliberat gaz pe foc.”, a adăugat el.

Concomitent, viceministrul rus de Externe, Serghei Riabkov, a sugerat că aceste livrări de armament ar putea creşte riscul unei confruntări directe între Washington şi Moscova. „Toate livrările de arme, care continuă şi cresc, măresc riscurile unei astfel de evoluţii.”, a declarat el, citat de agenţia de presă RIA Novosti, preluată de AFP.

 

×