Sfârșitul săptămânii trecute a marcat o pivotare bruscă a campaniei electorale, de la sălile de judecată spre câmpuri de luptă ceva mai convenționale - strângerea de fonduri și mesajele pentru statele cu electorat indecis, cele care vor stabili, de altfel, soarta alegerilor.
Echipele de campanie ale lui Biden și Trump s-au luptat însă și pentru voturile americanilor de culoare, o bază electorală aflată în mod tradițional de partea democraților. Cu toate acestea, în pofida istoriei sale controversate în materie de politică rasială, Trump încearcă să intre spectaculos și în grațiile alegătorilor de culoare.
Ultimele evenimente de pe frontul electoral vin în contextul în care, în încercarea de a recâștiga Casa Albă și Senatul și de a păstra controlul în Camera Reprezentanților, republicanii își susțin necondiționat prezumtivul candidat, mizând totul pe Trump, în ciuda condamnării sale penale.
Președintele Biden, care a zburat direct din a doua sa călătorie în Europa în decurs de o săptămână la o strângere de fonduri organizată la Hollywood, sâmbătă, a susținut acolo una dintre cele mai „înfricoșătoare” descrieri ale scenariului unui al doilea mandat Trump, invocând posibilitatea ca rivalul lui să numească mai mulți judecători conservatori, de orientare radicală, la Curtea Supremă.
Concomitent, fostul președinte american, Barack Obama, care s-a alăturat fostului său vicepreședinte la strângerea de fonduri, a deplâns faptul că republicanii sunt gata să nominalizeze un candidat care a fost „condamnat de un juriu pentru 34 de capete de acuzare”.
O dezbatere incendiară
Tensiunile se intensifică înaintea primei dezbateri prezidențiale din 2024, care va avea loc la CNN pe 27 iunie, un posibil moment definitoriu al unei campanii care s-ar putea încheia prin victoria unui fost șef al Casei Albe asupra președintelui în exercițiu, care l-a înlăturat din funcție, pentru numai a doua oară în istorie.
Confruntarea de la Atlanta va avea loc în condițiile în care Biden, în vârstă de 81 de ani, se va afla sub o presiune extremă pentru a demonstra că este pregătit pentru încă un mandat de patru ani, pe fondul preocupării generale a alegătorilor în privința vârstei sale înaintate și în contextul ironiilor neîncetate lansate de Trump în legătură cu acuitatea mentală și starea fizică a unui președinte vizibil îmbătrânit.
Cu toate acestea, ridiculizarea constantă a lui Biden de către Trump ar putea, totuși, să diminueze așteptările în privința prestației actualului șef al administrației americane, creând astfel posibilitatea ca o apariție energică a președintelui în exercițiu să aibă un impact similar cu discursul lui fulminant de anul acesta privind Starea Uniunii, care a liniștit temporar îngrijorările legate de vârsta sa.
Comportamentul instabil al fostului președinte din ultimele zile, inclusiv după ce vineri și-a marcat cea de-a 78-a aniversare, a determinat echipa de campanie a lui Biden să susțină că starea de spirit a lui Trump - precum și încercarea lui de a zdrobi democrația americană în urmă cu patru ani – nu poate însemna decât faptul că acesta nu este apt pentru a reveni în funcție.
Săptămâna trecută, tabăra lui Biden l-a descris pe Trump ca fiind „mai dezechilibrat ca niciodată”, după ce s-a întors la Capitoliu pentru prima dată de la atacul din 6 ianuarie 2021, pentru a fi îmbrățișat de congresmenii republicani din Camera Reprezentanților și Senat.
Prima dezbatere prezidențială din această campanie este fixată neobișnuit de devreme și, din această perspectivă, i-ar putea oferi președintelui șansa de a întoarce rezultatele sondajelor de până acum în privința numelui viitorului locatar al Casei Albe.
În ultimele luni, Trump a condus relativ confortabil în sondajele de opinie realizate în statele-cheie. De cealaltă parte, Biden a dat senzația că se bazează pe tot mai puțini susținători pe harta electorală din întreaga țară.
Președintele este pus în mare dificultate de povara financiară resimțită de mulți americani, din cauza prețurilor ridicate și a ratelor crescute ale dobânzilor, care au îngreunat accesul la case noi și la credite auto, oferindu-i lui Trump șansa de a evoca cu nostalgie economia de dinainte de pandemie, din timpul mandatului său.
CNN a anunțat noi detalii asupra dezbaterii directe, agreate de ambele echipe de campanie. Evenimentul ar urma să se deruleze într-un studio de televiziune și nu în fața unui public prezent. Acesta va include două pauze publicitare, în timpul cărora stafful de campanie nu va avea voie să interacționeze cu candidatul lor.
Ambii lideri politici au fost de acord să apară la un podium uniform, iar pozițiile lor vor fi stabilite prin tragere la sorți. Microfoanele vor fi dezactivate, cu excepția cazului în care este rândul unui candidat să vorbească.
Foarte probabil, anunță tot CNN, Biden se va îndrepta spre Camp David la sfârșitul acestei săptămâni pentru o sesiune intensă de dezbateri, la care va participa și fostul său șef de cabinet, Ron Klain, cel care, de zeci de ani, îi instruiește pe candidații democrați înainte de dezbateri.
Trump a organizat un forum politic cu un grup de consilieri și cu senatorii Marco Rubio, din Florida, și Eric Schmitt, din Missouri, atunci când s-a aflat la Washington, săptămâna trecută.
Consilierii săi au insistat asupra faptului că fostul președinte nu se va „antrena” neapărat pentru pregătirea tradițională a dezbaterilor, ci se va baza pe interviuri și mitinguri, în vederea perfecționării abordării sale.
Cu toate acestea, interviurile lui Trump, majoritatea cu presa conservatoare, sunt adesea pline de întrebări ușoare. În plus, el a sărit peste toate dezbaterile primare ale Partidului Republican, așa că s-ar putea să nu fie complet pregătit atunci când Biden îl va bombarda cu subiecte incomode.
Trump joacă pe cartea alegătorilor de culoare
Într-o cursă care va depinde de câteva state și ar putea fi decisă de doar câteva mii de voturi, orice număr de sufragii obținut de oricare dintre candidați din electoratul principal al celuilalt s-ar putea dovedi crucial.
Acesta este motivul pentru care Trump s-a dus, sâmbătă, în Michigan, unde a încercat să profite de pe urma semnelor de scădere a entuziasmului față de Biden în rândul alegătorilor de culoare.
Fostul președinte a prezentat cu această ocazie coaliția „Black Americans for Trump”, care are sprijinul unor republicani de culoare proeminenți, inclusiv al senatorului Tim Scott, din Carolina de Sud, și al congresmanului Byron Donalds, din Florida.
Într-un interviu acordat recent site-ului de știri „Semafor”, Trump a declarat: „Nu sunt rasist!”. „Am atât de mulți prieteni de culoare încât, dacă aș fi fost rasist, nu mi-ar fi fost prieteni; ei ar fi știut mai rapid și mai bine decât oricine acest lucru!”, a adăugat el.
Luând cuvântul, sâmbătă, la o biserică frecventată predominant de enoriași de culoare din Detroit, Trump a afirmat, în mod fals, că muncitorii de culoare s-au descurcat mult mai bine în perioada primului său mandat decât sub Biden.
Discursul său poate fi considerat un efort de a valorifica piatra de temelie a campaniei sale - imigrația - într-un apel către minoritățile despre care susține că își pierd locurile de muncă în favoarea imigranților fără documente, ajunși în SUA.
De asemenea, el scoate în evidență rolul lui Biden, în calitate de senator, în adoptarea unei legi privind criminalitatea din anii 1990, care a dus la rate ridicate de încarcerare în rândul cetățenilor de culoare.
Potrivit sondajelor CNN, la ieșirea de la urne, în 2020, Trump a câștigat aproximativ 1 din 10 alegători de culoare. Un sondaj recent realizat de „The New York Times” și „Siena College” a constatat însă că fostul președinte a câștigat peste 20% dintre alegătorii de culoare în statele în care se desfășoară lupta electorală.
Dacă poate diminua avantajul lui Biden în rândul acestui grup demografic-cheie în orașe precum Philadelphia, Detroit și Milwaukee, Trump și-ar putea îmbunătăți șansele de a câștiga Pennsylvania, Michigan și Wisconsin, state care îi oferă lui Biden cea mai bună cale de a rămâne la Casa Albă.
Echipa de campanie a democraților a ripostat imediat la apelul formulat de Trump pentru dislocarea unui nucleu electoral de încredere, care a contribuit la propulsarea lui Biden la președinție, amintind controversele, inclusiv cererea fostului președinte de a-i pedepsi prin sentința capitală pe cinci tineri condamnați pe nedrept pentru o agresiune și un viol în Central Park, în anii 1980, precum și campania sa rasistă privind locul de naștere al lui Obama.
„Cu siguranță că nu am uitat că Trump s-a aliat în mod repetat cu supremația albilor și a demonizat comunitățile de negri în beneficiul său politic - deoarece exact asta va face dacă va câștiga un al doilea mandat!”, a declarat Jasmine Harris, director de presă pentru relația cu persoanele de culoare în echipa lui Biden.
Obama l-a atacat, de asemenea, pe prezumtivul candidat republican, atunci când a fost întrebat de celebrul prezentator Jimmy Kimmel, la strângerea de fonduri din Los Angeles, ce părere are despre afirmațiile lui Trump, potrivit cărora a făcut mai mult pentru negri decât orice alt președinte din istorie. Fostul comandant suprem a răspuns ironic: „Un lucru pe care l-a făcut, de exemplu, a fost să-i determine să aibă sentimente și mai bune față de primul președinte de culoare!”.
Cu tunurile pe majoritatea „dezechilibrată” de la Curtea Supremă de Justiție
Strângerile de fonduri politice sunt adesea închise. Echipa de campanie a lui Biden a părut însă dornică să îl arate pe președinte într-un cadru neoficial, cu Obama și vedete precum Julia Roberts și George Clooney.
Tot echipa de campanie a președintelui a publicat duminică o înregistrare video de la strângerea de fonduri în care Biden face referire la controversa legată de steagurile arborate de soția judecătorului Samuel Alito, considerate de critici drept „provocatoare din punct de vedere politic”. „Dacă va fi reales, el va numi încă două steaguri arborate cu capul în jos!”, a spus Biden, referindu-se la o eventuală victorie a lui Trump.
Întrebat de Kimmel dacă a considerat că aceasta este cea mai înfricoșătoare parte a unui al doilea mandat Trump, Biden a răspuns: „Este una dintre cele mai înfricoșătoare părți!”. Președintele a adăugat apoi: „Curtea Supremă nu a fost niciodată atât de dezechilibrată cum este astăzi! Niciodată!”.
Cu ani de zile înainte ca majoritatea conservatoare de la Curtea Supremă, construită de Trump, să anuleze dreptul constituțional la avort, republicanii au pus destinul celei mai înalte instanțe a națiunii în centrul campaniilor lor electorale prezidențiale. În aceste weekend, Biden a oferit cel mai clar indiciu de până acum că democrații sunt acum atât de disperați, încât folosesc aceeași strategie.