Toate căutările date pe Google de utilizatorii de internet vor fi stocate vreme de doi ani ca parte a eforturilor de combatere a pedofiliei. Asta prevede o iniţiativă europarlamentară susţinută de aproximativ 300 de membri ai Legislativului de la Strasbourg.
Este vorba despre "Declaraţia scrisă" cu numărul 29, în care legiuitorii europeni cer modificarea unei directive adoptate în 2006, care prevede stocarea unor date electronice pentru combaterea terorismului.
Susţinătorii declaraţiei cer ca prevederile actualei directive să se extindă, pentru a facilita, spun ei, eforturile de identificare a suspecţilor de pedofilie, care ar fi trădaţi de cuvintele-cheie pe care le-ar folosi pe motoarele de căutare.
"Trebuie să ne asigurăm că internetul va rămâne un mediu virtual ce funcţionează după principiile democraţiei şi care nu pune în pericol femeile şi copiii", se arată în proiectul iniţiat de europarlamentarul italian Tiziano Motti şi de colega sa din Slovacia, Anna Zaborska. "Internetul le permite pedofililor şi altor categorii de infractori sexuali să se bucure de aceeaşi libertate de acţiune ca acea a cetăţenilor corecţi, ceea ce îngreunează demersurile autorităţilor de a-i identifica şi prinde", se mai arată în document.
Iniţiativa este criticată de grupurile pentru libertăţi civile, care o consideră o intruziune în viaţa privată. Mai mult, spun criticii propunerii, şansele ca stocarea acestor date să fie eficientă în prinderea pedofililor sunt minime, pentru că cei mai mulţi îşi racolează victimele pe alte căi decât căutările pe Google (în special cu ajutorul chat-urilor).
"Europarlamentarii ar trebui să se gândească de două ori înainte să susţină această iniţiativă care va deschide calea către o monitorizare şi mai strictă, vecină cu abuzul, a datelor personale ale căteţănilor", este de părere Sarah Gaskell, purtător de cuvânt al think-tank-ului Open Europe, citată de Daily Mail. "Oamenii sunt deja îngrijoraţi cu privire la rolul UE în deteriorarea libertăţilor civile, iar o astfel de declaraţie nu face decât să le confirme temerile", a mai spus Gaskell.
"Traseul" procedural al unei astfel de iniţiative este următorul: dacă obţine semnătura a mai bine de jumătate din cei 734 de europarlamentari, documentul este înaintat preşedintelui Parlamentului European, care îl va anunţa în plen. Comisia Europeană va lua notă şi va elabora un răspuns.
Citește pe Antena3.ro