x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Biserica Romano-Catolică din Los Angeles va plăti 880 de milioane de dolari victimelor abuzurilor sexuale

Biserica Romano-Catolică din Los Angeles va plăti 880 de milioane de dolari victimelor abuzurilor sexuale

de Redacția Jurnalul    |    17 Oct 2024   •   11:15
Biserica Romano-Catolică din Los Angeles va plăti 880 de milioane de dolari victimelor abuzurilor sexuale
Sursa foto: Facebook Archdiocese of Los Angeles

Arhidieceza Romano-Catolică din Los Angeles a ajuns la o înțelegere istorică. Acceptă să plătească 880 de milioane de dolari unui număr de 1.353 de persoane care susțin că au fost abuzate sexual în copilărie, potrivit The New York Times.

Suma reprezintă cea mai mare plată efectuată vreodată de o arhidieceză în Statele Unite pentru soluționarea plângerilor legate de abuzuri sexuale, conform experților citați de publicație.

Cu această înțelegere, suma totală plătită de Arhidieceza Los Angeles în procesele pentru abuzuri sexuale depășește 1,5 miliarde de dolari.

Arhiepiscopul José H. Gomez și-a exprimat regretul într-o declarație: „Îmi pare rău pentru fiecare dintre aceste incidente, din adâncul inimii mele. Speranța mea este că această înțelegere va oferi o oarecare măsură de vindecare pentru ceea ce acești bărbați și femei au suferit".

Acordul marchează aproape finalul a zeci de ani de litigii împotriva arhidiecezei, rămânând doar câteva procese în desfășurare. În 2007, arhidieceza a mai plătit 660 de milioane de dolari pentru soluționarea altor 508 cazuri de abuz.

Pentru a acoperi costurile uriașe ale litigiilor, arhidieceza a vândut proprietăți imobiliare, a lichidat investiții și a contractat împrumuturi. Arhiepiscopul Gomez a precizat că noua înțelegere va fi plătită din „rezerve, investiții și împrumuturi, împreună cu alte active ale arhidiecezei și plăți care vor fi făcute de ordinele religioase și de alte persoane menționate în litigiu". El a asigurat că donațiile destinate parohiilor, școlilor și campaniilor de misiune specifice nu vor fi folosite pentru această soluționare.

„Nu va fi niciodată o justiție deplină atunci când prejudiciul este viața unui copil. Dar este o măsură de dreptate și o măsură de responsabilitate care le oferă acestor supraviețuitori cel puțin un sentiment de încheiere", a declarat Michael Reck, un avocat care i-a reprezentat pe unii dintre reclamanți.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: abuz sexual victime biserica catolica