x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Aproape o jumătate de milion de oameni din Odesa au rămas fără curent electric

Aproape o jumătate de milion de oameni din Odesa au rămas fără curent electric

de Redacția Jurnalul    |    04 Feb 2023   •   20:07
Aproape o jumătate de milion de oameni din Odesa au rămas fără curent electric
Sursa foto: Hepta

Un „accident semnificativ" a dus la întreruperi de energie electrică pe scară largă pentru orașul Odesa din sudul Ucrainei, unde infrastructura a fost lovită de loviturile rusești, potrivit premierului ucrainean Denys Shmyhal, citat de CNN.

„Un accident tehnologic a avut loc astăzi în Odesa la una dintre substațiile de înaltă tensiune care au fost avariate în mod repetat după atacul rusesc anterior", a declarat Shmyhal într-o postare pe Facebook.

Aproape 500.000 de persoane au rămas fără curent electric în urma acestui "accident grav", potrivit unui oficial local. Maksym Marchenko, șeful administrației militare din regiunea Odesa, a declarat pe canalul său oficial Telegram că "toate serviciile și instalațiile sunt implicate".

„Pagubele sunt complexe și foarte grave, așa că este prea devreme pentru a da previziuni calitative privind finalizarea reparațiilor", a declarat Marchenko, adăugând că alimentarea cu căldură, canalizare și apă funcționează normal.

Generatoare vor fi livrate în regiunea Odesa în termen de 24 de ore, potrivit lui Marchenko. De asemenea, guvernul va transporta în oraș o centrală electrică cu turbină cu gaz donată de Statele Unite.

Având în vedere situația, guvernul ucrainean s-a reunit sâmbătă pentru o ședință de urgență și a decis să formeze un comandament axat pe protejarea aprovizionării cu energie a țării, potrivit lui Shmyhal.

Shmyhal a subliniat că "principala sarcină" a guvernului este acum de a "revigora infrastructura critică și clădirile cu mai multe apartamente" din Odesa, adăugând că încălzirea acestor clădiri depinde de alimentarea cu energie electrică.

Ministrul ucrainean al energiei și șeful companiei de utilități Ukrenergo s-au îndreptat amândoi spre oraș pentru a ajuta la refacerea infrastructurii energetice, a adăugat Shmyhal.

Stațiile care oferă adăposturi de urgență vor rămâne deschise 24 de ore pe zi pentru a-i ajuta pe cei afectați din Odesa, a precizat premierul.

Aceasta nu este prima dată când Odesa este afectată de pene de curent de urgență. Recent, pe 26 ianuarie, au fost întreruperi de urgență în oraș după ce forțele rusești au continuat să lovească instalațiile energetice.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Odesa Ucraina