x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Blick: Schumacher era conştient, în momentul transferării sale în spitalul din Lausanne

Blick: Schumacher era conştient, în momentul transferării sale în spitalul din Lausanne

de Istvan Deak    |    18 Iun 2014   •   18:04
Blick: Schumacher era conştient, în momentul transferării sale în spitalul din Lausanne

Publicaţia elveţiană Blick susţine că multiplul campion de Formula 1 Michael Schumacher era conştient în timpul transferului său de la spitalul din Grenoble, Franţa, unde era internat în urma accidentului suferit la schi la 29 decembrie 2013, într-un spital din Lausanne, Elveţia, localitate în apropierea căreia, la Gland, pilotul are o casă. De altfel, presa a speculat că soţia lui Schumacher, Corinna, a amenajat o cameră medicală în vila din Elveţia, iar costurile dotării acesteia cu aparatura medicală necesară s-ar fi ridicat la 11 milioane de euro.

“Ca o operaţiune a serviciilor secrete”
Blick a luat legătura cu serviciul de ambulanţă care a asigurat transferul lui Schumacher, pentru a afla detaliile traseului, scrie yahoo.news.fr. Potrivit acesteia, Michael Schumacher ar fi avut în majoritatea timpului ochii deschişi. El ar fi comunicat chiar cu personalul ambulanţei prin mişcări ale capului.

Responsabilul societăţii, Mathias Volken, a confirmat că s-a ocupat de transferul lui Schumacher, fără să facă alte precizări.
Deplasarea a fost organizată de familia şi personalul lui Michael Schumacher ca o operaţiune a serviciilor secrete, adaugă Blick.
Serviciul de ambulanţă nu ar fi ştiut că este vorba despre Michael Schumacher în momentul în care s-a prezentat la spitalul din Grenoble. Familia campionului şi echipa medicală de la Grenoble au luat toate măsurile de precauţie posibile pentru ca nicio informaţie să nu ajungă la public.

Sabine Kehm, managerul de comunicare al campionului, a comunicat vestea cea bună luni. Am aflat cu toţii astfel că starea sănătăţii lui Schumacher este mai bună, pentru că acesta a ieşit din comă şi poate comunica cu cei apropiaţi, dar că starea sa rămâne precară.

Familia doreşte ca el să se poată reface în cele mai bune condiţii posibile, iar echipa medicală de la spitalul din Lausanne a confirmat că pacientul ar putea rămâne săptămâni acolo pentru a se putea recupera. Deocamdată, Michael Schumacher oscilează între momentele de conştienţă şi inconştienţă, au dezvăluit apropiaţii săi, momente în care poate deschide ochii, relatează The Telegraph. Este incapabil să vorbească, pentru moment, dar poate comunica cu soţia şi copiii săi, din priviri.

“Totul e posibil”
Acum câteva zile, fostul medic-şef al Formulei 1, Gary Hartstein, publica o analiză, cu grafice şi statistici medicale, pentru a afirma că şansele ca Schumacher să poată vorbi, merge sau îmbrăca într-o bună zi sunt extrem de slabe, dată fiind lungimea perioadei în care acesta s-a aflat în comă:169 de zile. Pacienţii ieşiţi din comă pot, totuşi, să dezvolte comportamente diverse, după cum subliniază neurologul Michel Logak, medic la spitalul Parsi-Saint-Joseph. “E un întreg proces de reabilitare care poate dura luni, iar în funcţie de această muncă titanică se pot face progrese foarte consistente”, afirmă neurologul, care adaugă că “totul este posibil”, scrie linternaute.fr.

Îngrijiri de top, dar nu favoruri
Schumacher beneficiază de îngrijiri de top la CHUV din Lausanne, dar, în afara măsurilor de securitate, fostul campion de Formula1 nu se bucură de favoruri, a explicat şeful serviciului de neurologie, Richard Frackowiak, citat de rts.ch. “LA CHUV, este un fel de business as usual. Cu excepţia aspectelor legate de securitate. Familia are nevoie să-i fie respectată viaţa privată, iar secretul medical trebuie păstrat. Luăm acest lucru foarte în serios”, a explicat acesta.

Şeful de departament explică faptul că transferul s-a produs în foarte bune condiţii, că Schumacher a fost bine pregătit şi că s-a luat legătura cu medicii francezi, în prealabil.
Neuroştiinţa clinică constituie una dintre “axele prioritare şi strategice ale CHUV”, a explicat profesorul Frackowiak. “Este un departament foarte modern, în care diferitele specializări – neurologia, neurochirurgia, neuropsihologia şi neuroreeducarea în special – cooperează foarte bine. Este, de altfel, singurul spital din Elveţia care utilizează această tehnică în plină dezvoltare”.
Spitalul elveţian este dotat cu echipamente foarte performante.

“O zi minunată”
Presa germană de marţi a salutat triumful selecţionatei naţionale de fotbal în faţa Portugaliei lui Cristiano Ronaldo (4-0), la Cupa Mondială din Brazilia, care s-a adăugat informaţiei referitoare la trezirea din comă a multiplului campion mondial de Formula 1 Michael Schumacher.

“O zi minunată”, titrează ziarul popular Bild, care acordă spaţii largi “miracolului” revenirii lui Schumacher.

“Este Mondialul nostru”, continuă Bild, care comentează prestaţia lui Thomas Muller, autorul primului hat-trick de la CM 2014, şi a colegilor săi în faţa Portugaliei, precum şi evoluţia ştearsă a starului lusitan Cristiano Ronaldo, sub ochii cancelarului german Angela Merkel, aflată în tribune.

“De trei ori Muller”, este titlul din Der Spiegel, publicaţie care laudă, totodată, prestaţia lui Jerome Boateng, cel care a reuşit să-l neutralizeze complet pe Ronaldo.

Frankfurter Allgemeine, la fel ca şi Berliner Zeitung, completează informaţia sportivă cu fotografii ale vizitei Angelei Merkel în vestiarul Mannschaft, înconjurată de internaţionalii germani, unii dintre ei, ca Boateng, abia ieşiţi de sub duş, alături de alte imagini cu cancelarul german radiind de bucurie în tribune, alături de Joseph Blatter şi Michel Platini, preşedinţii FIFA, respectiv UEFA.

×
Subiecte în articol: recuperare Michael Schumacher