x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Antony Blinken a mers în Ucraina cu trenul, în semn de solidaritate americană pe fondul atacurilor rusești

Antony Blinken a mers în Ucraina cu trenul, în semn de solidaritate americană pe fondul atacurilor rusești

de Redacția Jurnalul    |    14 Mai 2024   •   10:15
Antony Blinken a mers în Ucraina cu trenul, în semn de solidaritate americană pe fondul atacurilor rusești
Sursa foto: X

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a sosit marți la Kiev, în prima vizită în Ucraina a unui oficial american de rang înalt de când Congresul a adoptat luna trecută un pachet de ajutor militar de 61 de miliarde de dolari pentru această țară.

Călătoria vrea să arate solidaritatea SUA cu Ucraina, care se luptă să respingă bombardamentele intense ale Rusiei la granița de nord-est, relatează Reuters.

Blinken, care a sosit la Kiev cu trenul marți dimineață, speră să „trimită un semnal puternic de reasigurare ucrainenilor, care se află în mod evident într-un moment foarte dificil", a declarat un oficial american, sub rezerva anonimatului.

„Misiunea secretarului de stat aici este de a vorbi despre modul în care asistența noastră suplimentară va fi executată astfel încât să ajute la consolidarea apărării lor (și) să le permită să preia din ce în ce mai mult inițiativa pe câmpul de luptă", a declarat oficialul.

Artileria, rachetele cu rază lungă de acțiune cunoscute sub numele de ATACMS și interceptoarele de apărare aeriană aprobate de președintele Joe Biden la 24 aprilie au ajuns deja la forțele ucrainene, a precizat oficialul.

Blinken îi va asigura pe oficialii ucraineni, inclusiv pe președintele Volodimir Zelenski, de sprijinul constant al SUA și va ține un discurs axat pe viitorul Ucrainei, a declarat oficialul.

Kievul a fost „pe picior de plecare” pe câmpul de luptă timp de luni de zile, în timp ce trupele rusești au avansat încet, în principal în regiunea Donețk, în sud, profitând de lipsa de personal militar și de obuze de artilerie a Ucrainei. Forțele rusești au un avantaj semnificativ în ceea ce privește efectivele și munițiile.

Luni, consilierul american pe probleme de securitate națională Jake Sullivan a declarat că Washingtonul încearcă să accelereze „ritmul livrărilor" de arme către Ucraina pentru a o ajuta să își inverseze dezavantajul.

Rusia controlează în prezent aproximativ 18% din Ucraina și a câștigat teren de la eșecul contraofensivei din 2023 a Kievului de a face progrese serioase împotriva trupelor rusești săpate în spatele unor câmpuri de mine adânci.

 

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: antony blinken ucraina