x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Blogger iranian, condamnat la moarte pentru insulte aduse profetului Mahomed pe Facebook

Blogger iranian, condamnat la moarte pentru insulte aduse profetului Mahomed pe Facebook

19 Sep 2014   •   09:09
Blogger iranian, condamnat la moarte pentru insulte aduse profetului Mahomed pe Facebook

Soheil Arabi, un blogger de 30 de ani din Iran, a fost condamnat la moarte pentru că l-ar fi insultat pe profetul Mahomed în mai multe postări şi comentarii pe Facebook.

Potrivit unei "surse informate", care a vorbit pentru organizaţia "Campanie pentru Drepturile Omului în Iran", Soheil Arabi ar fi afirmat în faţa judecătorului că a făcut acele comentarii din cauza unei "stări psihice precare" şi că are remuşcări.

Arabi, arestat alături de soţia sa anul trecut, în noiembrie, avea mai multe conturi de Facebook, pe nume fictive, pe care le folosea pentru a aduce critici islamului.

Bărbatul a fost condamnat la moarte de un tribunal din Teheran pe 30 august.

Articolul 262 al Codului Penal Islamic, care este în vigoare în Iran, prevede pedeapsa cu moartea pentru cei care aduc insulte profetului Mahomed. Articolul 264, însă, stipulează că dacă suspectul a rostit insultele la mânie, citând pe altcineva sau din greşeală, pedeapsa va fi redusă la 74 de lovituri de bici.

"Din nefericire, în ciuda acestui articol şi a explicaţilor prezentate de inculpat, judecătorii au ales să dea pedeapsa cu moartea. Nici măcar nu au luat în seamă mărturia lui Arabi, care a spus în mod repetat că a postat comentariile din cauza unei stări psihice precare şi că acum are remuşcări", a declart sursa citată.

Soţia lui Arabi a fost eliberată la câteva ore după arestarea cuplului, în noiembrie anul trecut. Soheil Arabi a fost ţinut la carceră două luni, până să fie transferat într-o închisoare.

Arabi poate face apel până pe 20 septembrie.

Bloggerul a fost condamnat la trei ani de închisoare şi într-un alt caz. Pe 4 septembrie, acesta a fost găsit vinovat pentru "insultă adusă Liderului Suprem" şi "propagandă împotriva statului", tot din cauza postărilor sale pe Facebook.


Soheil Arabi


×
Subiecte în articol: iran profetul Mohamed insulta islam