Ar fi trebuit să facă legătura între Kuala Lumpur şi Beijing, dar a dispărut în apă, în apropiere de Vietnam. Zborul MH370, un Boeing 7777 cu 239 de persoane la bord, este dat dispărut oficial. Două urme de carburant au fost reperate în mare, informează L’Express.
Au trecut 12 ore de la dispariţia avionului, şi multe întrebări au rămas fără răspuns. Două urme de carburant, paralele, au fost reperate în Marea Chinei Meridionale. Ar putea fi primele semne ale zborului MH370 al companiei Malaysia Airlines. Potrivit Guvernului vietnamez, avionul a pierdut contactul cu turnul de control în apropierea spaţiului aerian al provinciei Ca Mau, din sudul ţării. Ar fi trebuit să intre în legătură cu turnul de control de la Ho Shi Min, dar nu a mai apărut în aria lor.
Potrivit unor informaţii preliminare, avionul s-ar fi prăbuşit la 153 de mile (300 km) distanţă de insula Tho Chu, situată la nord nord-vest de capul Ca Mau, între Vietnam şi Malaysia.
Malaysia Airlines a anunţat că avionul n-a transmis semnale SOS, nici vreun semnal că ar fi existat vreo problemă. Aparatul Boeing 777-200 avea o vechime de 11 ani şi a dispărut la circa două ore de la decolarea de la Kuala Lumpur. Pilotul avionului lucra pentru această companie din 1981.
Aparatul transporta 227 de pasageri, dintre care 12 erau copii, şi 12 membri ai echipajului, potrivit companiei aeriene. Printre aceştia se aflau 153 de chinezi, 38 de malayesieni, 7 indonezieni, 6 australieni, 4 americani şi 4 francezi.
Nici până la această oră nu a fost reperată epava avionului. Echipe de salvare au pornit pe mare din mai multe ţări care îşi dispută suveranitatea anumitor zone din această regiune.
Ministerul vietnamen al Apărării a anunţat o operaţiune de căutare, iar Malaysia a trimis un avion în zonă, două elicoptere şi patru nave pentru a căuta epava. China a ordonat, la rândul ei, unor nave de patrulare maritimă din regiune să înceapă căutările, iar Filipinele au trimis trei nave şi un avion de urmărire.
Compania aeriană căreia îi aparţinea avionul a declarat pe Twitter că înţelege îngrijorările familiilor pasagerilor şi că va spori eforturile de localizare a aparatului, împreună cu autorităţile competente.
În lipsa mai multor elemente concludente despre soarta avionului, experţii în aeronautică au început să facă diferite scenarii. Cel al unui act terorist în special sau al unui eveniment meteorologic, de exemplu.
Pe aeroportul din Beijing, ecranele au indicat mai întâi “zbor cu întârziere”, apoi “anulat”. Iar lipsa de informaţii a provocat furia familiilor adunate într-un hotel din apropierea aeroportului, scrie L’Express.
Pe aeroportul din Kuala Lumpur, membrii familiilor pasagerilor aşteptau cu nerăbdare şi într-un stress maxim informaţii despre soarta acestora, fiind ţinuţi departe de ochii presei.