x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Bombă "plimbată" în avioa­ne de pasageri

Bombă "plimbată" în avioa­ne de pasageri

de Irina Cristea    |    01 Noi 2010   •   00:00
Bombă "plimbată" în avioa­ne de pasageri
Sursa foto: /Reuters
Traseul explozibilului din impriman­tă
Una dintre cele două bombe camuflate în imprimante, descoperite la sfârşitul săptămânii trecute, a fost transportată în avioane de pasageri, nu la bordul unor curse cargo, aşa cum se credea până ieri.

Dezvăluirea a fost făcută de compania Qatar Airways. O aeronavă a acestei companii a transportat dispozitivul explozibil din capitala Yemenului, Saana, la Doha. De aici, dispozitivul a ajuns, la bordul unui alt avion al aceleiaşi firme, până în Dubai, unde a fost interceptat, transmite BBC. Amplul traseu a fost posibil pentru că explo­zibilul folosit (PETN) este dificil de detectat cu tehnologia folosită în prezent la controalele uzuale.

Al doilea dispozitiv, descoperit pe aeroportul East Midlands din Marea Britanie, fusese expediat tot din Yemen, cu destinaţia SUA, însă transportul a fost asigurat de avioane cargo. Aeronava care aterizase  pe East Midlands îmbarcase coletul "într-un container la Köln, în Germania, dintr-un avion care venea din Yemen". Despre această bombă "ascunsă" în cartuşele de toner ale unei imprimante, autorităţile brita­nice spun că trebuia să explodeze în plin zbor, în timpul cursei pe ruta Marea Britanie - SUA.

Autorităţile yemenite anchetează un prim suspect - o tânără studentă, Hanan Al-Samawi, al cărei nume era înscris pe colete la rubrica "expeditor". Femeia spune că este nevinovată, susţinută şi de 600 de colegi care au manifestat ieri la Saana pentru eliberarea sa.

Surse oficiale citat de CNN declarau ieri că există indicii că un membru al reţelei Al-Qaeda, Ibrahim Hassan al-Asiri, nu ar fi deloc străin de fabricarea celor două dispozitive.
De altfel, anchetatorii tind să creadă că planul a fost pus la punct de aceleaşi persoane care au organizat atentatul eşuat din ziua de Crăciun, cu menţiunea că dispozitivele pregătite acum erau de patru ori mai puternice decât cel descoperit în lenjeria intimă a nigerianului Umar Farouk Abdulmutallab, acuzat că a vrut să detoneze o bombă într-un avion al Northwest Airlines în timp ce se apropia de Detroit, la 25 decembrie 2009.
Pe fondul alertei teroriste, mai multe ţări, printre care Franţa şi Germania, au blocat sau anulat transporturile provenind din Yemen.

×
Subiecte în articol: externe