x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Boris Johnson devine omul care a distrus Crăciunul

Boris Johnson devine omul care a distrus Crăciunul

de Şerban Mihăilă    |    21 Dec 2020   •   08:25
Boris Johnson devine omul care a distrus Crăciunul
Sursa foto: Agerpres

În încercarea disperată de a opri o nouă tulpină a coronavirusului, care este cu 70% mai contagioasă decât cea cunoscută până acum, premierul Boris Johnson a impus carantina totală în Londra și în sud-estul Marii Britanii, distrugând Crăciunul pentru aproape 20 de milioane de britanici. Restricțiile dure sunt însă necesare, întrucât spitalele din zonele cele mai afectate sunt pe punctul să nu mai facă față numărului uriaș de persoane infectate.

 

După consultări de ultim moment cu oficialități din domeniul sănătății, Boris Johnson a revenit asupra promisiunilor sale de a relaxa timp de cinci zile măsurile impuse în perioada sărbătorilor de Crăciun, atrăgându-și critici virulente din partea clasei politice și a unei mari părți din societatea britanică. Șeful executivului de la Londra a decis, începând de ieri, o serie de măsuri draconice în capitală și în zonele din jurul acesteia, unde toate magazinele considerate neesențiale au fost închise, iar oamenilor li s-a cerut să rămână la domiciliile lor. Mai mult, în restul teritoriului britanic, au fost interzise petrecerile de Crăciun, cu excepția celor din 25 decembrie. În zonele carantinate total, care numără 18 milioane de persoane, au fost interzise intrările și ieșirile, precum și călătoriile în interior.

Oamenii se pot deplasa doar pentru studii, în situații de urgență și pentru îngrijirea copiilor, iar internațional, doar dacă au locuri de muncă în altă parte. În afara locuinței sale, o persoană se poate întâlni numai cu o altă persoană și, de asemenea, sunt admise ieșirile pentru activități fizice. În plus, nimeni nu mai are voie să rămână peste noapte în altă locuință, scrie „The Sun”, făcând o trecerea în revistă a principalelor interdicții impuse de Guvernul Johnson. De altfel, premierul le-a transmis conaționalilor săi că trebuie să „sacrifice” Crăciunul de anul acesta, exprimându-și, totodată, „regretul amar” în privința acestei situații.

„Într-adevăr, Crăciunul va fi foarte diferit anul acesta, dar trebuie să fim realiști. Sacrificăm șansa de a ne vedea cu persoanele dragi nouă de acest Crăciun, astfel încât să avem o șansă mai mare să le protejăm viețile și să fim împreună la sărbătorile viitoare”, și-a justificat Johnson decizia. El a precizat că noile restricții vor ajuta la salvarea a numeroase vieți, în condițiile în care o nouă variantă a tulpinei de COVID-19, cu 70% mai contagioasă, face ravagii în sudul și estul Marii Britanii. Măsurile dure vor fi reevaluate pe 30 decembrie.

La rândul său, premierul scoțian, Nicola Sturgeon, a anunțat intrarea în carantină pentru trei săptămâni, începând din 26 decembrie, după ce a introdus deja interdicția de călătorie în Marea Britanie, de teama mutației nou-apărute. Țara Galilor a intrat în carantină, iar Irlanda de Nord va face același lucru, timp de șase săptămâni, începând din 26 decembrie.

 

O mutație periculoasă

Noua variantă a virusului, botezată VUI 2020/12/01, se propagă extrem de rapid și este foarte contagioasă, dar experții cred că nu este mai mortală și nici nu provoacă o formă mai gravă a bolii, scrie „The Sun”. Totodată, mutația nu ar afecta eficacitatea vaccinului anti-COVID. Specialiștii susțin că noua tulpină este sursa a 62% din cazurile din Londra, a 59 de procente din contaminările apărute în partea de est a țării, precum și a 43% din infecțiile semnalate în sud-est. Organizația Mondială a Sănătății a anunțat pe Twitter că studiază împreună cu oficialii britanici noua tulpină a coronavirusului din Marea Britanie, despre care, deocamdată, se știu prea puține lucruri, a informat BBC.

 

Există îngrijorarea că noua formă a virusului contaminează chiar dacă oamenii au echipamente de protecție sau mențin distanțarea socială”.

„The Sun”

 

 

×
Subiecte în articol: carantina Boris Johnson