Liderul taberei Brexit, Boris Johnson, a asigurat că ieşirea din Uniunea Europeană trebuie să se facă 'fără grabă', încercând să-i liniştească pe britanicii care trăiesc în străinătate şi pe cetăţenii UE care trăiesc în Regatul Unit, într-un editorial apărut luni, potrivit AFP.
De asemenea, el a cerut susţinătorilor Brexit să 'construiască punţi' cu cei care au votat să rămână în UE, un vot care a lăsat ţara profund divizată, în contextul în care Scoţia a sugerat posibilitatea unui nou vot pentru independenţă.
'Singura schimbare - şi ea nu va veni în grabă - este că Regatul Unit va ieşi din sistemul legislativ incredibil de opac al UE', scrie Boris Johnson într-un editorial publicat în Daily Telegraph.
'Drepturile cetăţenilor europeni care trăiesc în această ţară sunt pe deplin respectate şi va fi la fel pentru acei britanici care trăiesc în UE', a asigurat fostul primar al Londrei şi candidat la succesiunea premierului David Cameron.
'Britanicii pot merge în continuare să lucreze în UE, să trăiască acolo, să călătorească, să-şi facă studiile, să-şi cumpere case şi să se instaleze acolo', spune el. 'Va exista o cooperare europeană intensă şi care se va intensifica în multe domenii: arte, ştiinţe, universităţi, protecţia mediului', a continuat Johnson.
El a cerut susţinătorilor Brexit să 'construiască punţi' cu adepţii menţinerii Regatului Unit în UE: 'Avem o majoritate restrânsă şi trebuie să facem totul pentru a-i linişti pe cei care au dorit să rămână. Noi trebuie să mergem la ei, să le vindecăm rănile, să construim punţi pentru că unii resimt dezamăgire, pierdere, confuzie', spune fostul primar al Londrei.
'Climatul de reţinere este de înţeles', mai spune el, având în vedere avertismentele faţă de consecinţele privind ieşirea din UE lansate în timpul campaniei, apreciind că acestea au fost 'mult exagerate'.
Ca răspuns la declaraţia şefei guvernului scoţian, Nicole Sturgeon, care crede 'foarte probabil' un referendum privind independenţa Scoţiei, unde majoritatea oamenilor (circa 62%) au votat pentru apartenenţa Regatului Unit la UE, Boris Johnson a subliniat: 'Am avut deja un referendum privind independenţa în 2014 şi eu nu văd o mare dorinţă de a avea un altul în curând. Mai bine să fim împreună pentru a stabili o relaţie mai bună cu UE, bazată pe comerţ şi parteneriat liber'. AGERPRES