x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Brexit-ul readuce în discuție independența Cataloniei

Brexit-ul readuce în discuție independența Cataloniei

24 Iun 2016   •   19:16
Brexit-ul readuce în discuție independența Cataloniei

Decizia Marii Britanii de a părăsi Uniunea Europeană arată că dorinţa de independenţă a Cataloniei de Spania este justificată, a afirmat vineri şeful executivului catalan, Carles Puigdemont, citat de Reuters.

Printre alţi lideri ai mişcărilor naţionaliste din Europa care au salutat rezultatul referendumului desfăşurat joi în Marea Britanie, Puigdemont a afirmat că, în opinia sa, capacitatea Marii Britanii de a părăsi UE fără aprobarea statelor membre sugerează posibilitatea Cataloniei de a revendica independenţa fără consimţământul Spaniei.

''Acest lucru demonstrează că este perfect posibil de luat o decizie despre suveranitate la fel ca toate celelalte ţări'', a menţionat şeful executivului catalan într-o declaraţie.

Campania pentru independenţa Cataloniei a fost încurajată de referendumul din 2014 privind independenţa Scoţiei, unde în cele din urmă alegătorii scoţieni au optat pentru a fi în continuare parte a Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord.

Carles Puigdemont a trimis un mesaj de sprijin Scoţiei, al cărei premier Nicola Sturgeon a subliniat vineri că un al doilea referendum privind independenţa este acum ''extrem de probabil''. În scrutinul de joi, majoritatea scoţienilor au votat pentru rămânerea Marii Britanii în interiorul UE.

În ceea ce îl priveşte, premierul spaniol Mariano Rajoy a spus că Brexit-ul arată riscurile referendumurilor şi al divizărilor născute din acestea.

Conform rezultatelor definitive, 51,9% dintre britanici au votat joi în favoarea Brexit-ului. Rata prezenţei la vot a fost de 72,2%. Numărul votanţilor care s-au pronunţat pentru ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană se ridică la 17.410.742 milioane. AGERPRES

×
Subiecte în articol: Carles Puigdemont catalunia