Bruxellesul şi Ankara s-au angajat marţi să-şi intensifice cooperarea pe marginea crizei refugiaţilor, UE promiţând că va lucra la 'o abordare structurată' în ceea ce priveşte reinstalarea de refugiaţi dinspre Turcia şi întărirea mijloacelor aflate în dotarea pazei de coastă turce, informează AFP.
În schimb, Turcia promite că va deschide, cu ajutor financiar european, şase centre pentru primirea de solicitanţi de azil.
Acest anunţ intervine după un acord de principiu convenit între lideri ai instituţiilor europene şi preşedintele turc, Recep Tayyp Erdogan, în timpul unei vizite la Bruxelles.
'Planul de acţiune', o versiune provizorie a căruia a fost publicată de Comisia Europeană, 'identifică o serie de acţiuni şi de colaborări care trebuie puse în aplicare urgent de UE şi Turcia, având drept obiectiv ajutorarea Turciei în gestionarea afluxului masiv de refugiaţi şi stăvilirea fluxurilor necontrolate de imigranţi din Turcia spre UE', se spune în comunicatul executivului UE.
Fiecare dintre propunerile acordului urmează să fie aprobate de cele două părţi.
Unele dintre măsurile abordate erau deja cunoscute, cum ar fi promisiunea UE de a 'mobiliza până la un miliard de euro' în 2015 şi 2016 pentru a ajuta Turcia să aibă grijă de cei 2,2 milioane de refugiaţi sirieni şi irakieni instalaţi pe teritoriul său.
Însă liderii europeni se angajează de asemenea să 'susţină programele şi schemele de reinstalare existente ale ţărilor membre şi ale UE, care le-ar permite refugiaţilor din Turcia să intre în UE în mod ordonat' şi fără a-şi risca viaţa pe ambarcaţiuni precare în Marea Egee.
Vara aceasta, cele 28 de ţări membre ale UE, Norvegia, Elveţia, Islanda şi Liechtenstein s-au angajat la un program de repartiţie a 22.500 de refugiaţi care se află în tabere ale ONU în ţări vecine Siriei.
'Eforturile asupra unei abordări structurate a reinstalării (de refugiaţi) în toată UE for fi intensificate', potrivit planului de acţiune.
Această dezbatere se anunţă explozivă, în condiţiile în care ţările din UE au avut divergenţe, în ultimele săptămâni, în legătura cu repartizarea celor 160.000 de refugiaţi deja sosiţi în UE.
Accentul a fost pus şi pe 'lupta împotriva traficanţilor de imigranţi', prin întărirea mijloacelor din dotarea pazei de coastă turce. În acest sens, Turcia se angajează să-şi multiplice patrulele, dar şi activităţile de salvare pe mare şi 'cooperarea cu paza de coastă greacă'.