x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Bulgaria a atras investiţii străine directe în valoare de peste 953 de milioane de euro

Bulgaria a atras investiţii străine directe în valoare de peste 953 de milioane de euro

26 Dec 2019   •   17:30
Bulgaria a atras investiţii străine directe în valoare de peste 953 de milioane de euro

Investiţiile străine directe (FDI) în Bulgaria au urcat la 953,1 milioane de euro în primele zece luni din 2019, cu 554 milioane de euro mai mult comparativ cu perioada similară din 2018, arată datele Băncii Centrale, transmite Novinite.

Cele mai semnificative investiţii străine directe în Bulgaria au provenit din Olanda (422 milioane de euro), Germania (233,7 milioane de euro) şi Marea Britanie (168,2 milioane de euro).

Sudul Bulgariei şi marile zone economice de lângă Sofia, Plovdiv, Haskovo şi Dimigtrovgrad continuă să atragă cea mai mare parte a FDI. Cu excepţia unor investiţii în sectorul auto realizate în Vratsa (Teklas şi MD Elektronik), Lovech (Voss Automotiv) şi Plevna (Leoni), autorităţile de la Sofia consideră că nivelul investiţiilor din alte regiuni din nordul Bulgariei încă este insuficient dar tendinţa se va schimba după finalizarea autostrăzii Hemus şi a altor şosele în această parte a ţării.

Deteriorarea structurii demografice în unele regiuni bulgare şi scăderea semnificativă a populaţiei în unele oraşe afectează nivelul investiţiilor, în contextul lipsei forţei de muncă calificate din cauza migraţiei.

Recent au demarat procedurile pentru una din cele mai mari investiţii străine directe în Sofia. Agenţia InvestBulgaria a semnat memorandumuri cu şefii companiei chinezo-coreene Songuo Motors şi ai holdingului italian Hadid pentru construirea unei fabrici care va produce vehicule electrice. Cele două companii intenţionează să investească 200 de milioane de dolari în Bulgaria şi să creeze aproape 2.000 de locuri de muncă.

Emigranţii bulgari ar putea redeveni cei mai mari investitori străini. Anul trecut, transferurile bancare private către Bulgaria s-au ridicat la nivelul record de 1,17 miliarde de euro, iar 80% din această sumă a venit din ţări membre ale UE, restul din state cu comunităţi bulgare importante, cum ar fi SUA, Canada şi Turcia.

Conform datelor Eurostat, doar patru ţări membre ale UE au primit mai mulţi bani de la emigranţi decât Bulgaria: Portugalia, România, Polonia şi Croaţia.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: bulgaria investitii straine