x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Bulgaria va reduce cheltuielile publice cu 20%

Bulgaria va reduce cheltuielile publice cu 20%

05 Mai 2010   •   00:00

Bulgaria va reduce cheltuielile publice cu 20% în acest an, pentru a face economii de circa 900 de milioane leva (450 milioane euro) în condiţiile unei recesiuni profunde, a declarat, azi, ministrul de Finanţe Simeon Djankov, citat de Reuters.

 Statul bulgar, a cărui economie s-a contractat cu 5% în 2010, a fost nevoit să ia măsuri drastice pentru a stimula veniturile, astfel încât să menţină deficitul bugetar sub pragul de 3% din PIB permis de Uniunea Europeană.

Autorităţile vor să respecte acest plafon în vederea intrării în mecanismul european al ratelor de schimb, premergător adoptării euro.

Iniţial, guvernul planificase majorări de impozite, inclusiv a taxei pe valoarea adăugată de la 20% la 25%, dar a renunţat din cauza protestelor sindicatelor şi ale patronatelor.

Guvernul a anunţat în aprilie că din cauza unor anexe la contracte de achiziţie neînregistrate de fostul Executiv a fost nevoit să revizuiască deficitul bugetar aferent anului 2009 de la 1,9% la 3,7%.

Comisia Europeană a revizuit indicatorul la 3,9% din PIB.

"Pentru a proteja finanţele publice, guvernul va reduce cheltuielile publice cu 20%", a afirmat Djankov într-o conferinţă de presă.

El a spus că restrângerea cheltuielilor va avea acelaşi efect ca majorarea TVA.

"Unii pot decide să facă economii prin stingerea luminilor, alţii îşi pot concedia secretara. Am ordonat renunţarea la şoferii personali, pentru cabinetul primului ministru", a explicat Djankov.

×
Subiecte în articol: externe