x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Bulgarii asteapta cu teama integrarea

Bulgarii asteapta cu teama integrarea

07 Aug 2004   •   00:00

Cu ochii pe Romania si cu stegulete ale Uniunii Europene care flutura la intrarea in intreprinderi, pe santiere, la sediile firmelor sau se odihnesc pe rafturile magazinelor de suveniruri, Bulgaria se pregateste sa-si ocupe locul in comunitatea europeana.

IRINA CRISTEA

Cam asa apare vecina de la sud de Dunare intr-un reportaj realizat de jurnalistii publicatiei franceze Dernieres Nouvelles d’Alsace.

"Suntem parte integranta a Europei de tot atata timp ca italienii", spune un angajat al primariei din localitatea Stara Zagora, dand glas dorintei generale a bulgarilor de a se vedea cat mai repede in Uniunea din care considera ca au tot dreptul sa faca parte. Cu toate acestea, dupa cum noteaza publicatia franceza, indoielile si nesiguranta nu lipsesc. Si nici privirile aruncate in gradina Romaniei. "In loc sa pun eu intrebarile, ca jurnalist, m-am trezit cel intrebat. "Ce parere aveti despre Bulgaria? I-am luat-o inainte Romaniei? Ce credeti despre intrarea noastra in Uniunea Europeana? Se tem viticultorii francezi de vinurile noastre?"", scrie reporterul francez.

"SI DACA...". Nesiguranta bulgarilor vine, dupa cum mai noteaza publicatia citata, dupa 45 de ani de stat drepti in fata Moscovei. "Le lipseste increderea in ei si cauta sa-si inteleaga destinul privindu-l prin ochii altora", se arata in articol. O solutie la care recurg adesea oamenii de aici este sa se gandeasca la "ce-ar fi fost daca...?" si sa refaca istoria. "Daca debarcarea din 1944 nu ar fi avut loc in Normandia, ci in Grecia, Armata Rosie ar fi fost indepartata din Balcani si lucrurile ar fi stat altfel pentru noi", spun localnicii din Stara Zagora.

TARATI DE COMUNISM. Acum, un alt moment istoric, apropiata, dorita si asteptata intrare in UE are darul de-a-i ingrijora pe oameni. Modelul Irlandei, o tara mica, trecuta prin transformari dureroase, dar ajunsa una dintre cele mai prospere din Uniune nu e suficient pentru a-i linisti. "Sa nu uitam ca Irlanda n-a stiut ce-nseamna comunismul", atrage atentia ziaristul bulgar Stanimir Stoianov. Mai mult, noteaza publicatia franceza, "confruntarea cu Uniunea se duce si pe frontul psihologic: pe de o parte, bulgarii se vor vedea pusi fata in fata cu fenomenul mondializarii si, pe de alta parte, cu ei insisi. Trebuie sa-si cunoasca atuurile, valorile, specificul. Toti acestia sunt factori care-i ingrijoreaza". Bulgarii se mai tem de cresterea preturilor. "Cineva care, stand pe plaja, vede cum nivelul marii creste si e pe care sa il acopere isi poate pastra sangele rece si capul deasupra apei. Dar pentru un handicapat sau un ingenuncheat, lucrurile nu ar sta la fel", comenteaza bulgarii.

×
Subiecte în articol: externe