x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Bulgarii sunt mulţumiţi de raportul Comisiei Europene

Bulgarii sunt mulţumiţi de raportul Comisiei Europene

de Petio Petkov    |    22 Iul 2009   •   00:00

• CORESPONDENŢĂ DE LA SOFIA Pare ciudat, dar raportul de monitorizare este primit cu satisfacţie atât de opoziţie, cât şi de noii guvernanţi de la Sofia. Motivul - şi de data aceasta Bulgaria a scăpat de clauza de salvgardare.



Primul-ministru desemnat, Boiko Borisov, a declarat că toate criticile formulate de Comisia Europeană coincid cu cele ale partidului său GHERB. "Ne bucură aprecierile pozitive la adresa compartimentului pentru combaterea fraudelor cu fondurile europene a cărui şefă, Margarita Popova, va deveni ministru al Justiţiei", a spus Borisov. "Vom continua practicile bune şi sperăm că viitorul raport va fi unul pozitiv", a adăguat el. "Voinţa politică demonstrată de partidele de centru-dreapta este apreciată pozitiv la Bruxelles", crede Borisov.

Primul-ministru demisionar şi lider al partidului socialist, Serghei Stanişev, a declarat că evitarea clauzei de salvgardare este un merit al guvernului său.

Procurorul general Boris Velcev a văzut în noul raport semne de recunoaştere a progresului realizat de justiţia bulgară în ultimele luni.
Preşedintele Curţii administrative de apel Konstantin Pencev împărtăşeşte aprecierile critice la adresa Consiliului suprem de Justiţie şi constatarea că până acum a lipsit voinţa politică de combatere a corupţiei la nivel înalt.

Analistul Svetoslav Terziev din cotidianul Sega constată că cel de-al treilea raport anual reprezintă un triumf al guvernului Stanişev. Comisia europeană nu a avut voinţa politică necesară de a continua presiunile asupra clasei politice corupte. Ceea ce nu a reuşit Bruxelles-ul cu criticile sale, l-au făcut alegătorii bulgari, care l-au trimis în opoziţie pe Stanişev şi pe aliaţii săi.

×
Subiecte în articol: externe