x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Bunicii lui Mark Gitenstein sunt originari din România

Bunicii lui Mark Gitenstein sunt originari din România

de Mihaela Matachita    |    04 Aug 2009   •   00:00

Mark Henry Gitenstein a fost învestit ambasador al Statelor Unite la Bucureşti de vicepreşedintele american Joseph Biden, în cadrul unei ceremonii la Washington.



Potrivit unui comunicat al Ambasadei SUA transmis marţi presei din România, ceremonia s-a desfăşurat la Eisenhower Executive Building, clădire care adăposteşte biroul vicepreşedintelui SUA, în prezenţa mai multor oficiali americani. A fost de faţă şi însărcinatul cu afaceri al României, Cristian Gaginsky.

În discursul rostit cu această ocazie, Mark Gitenstein a folosit câteva cuvinte în limba română adresate atât diplomatului român, cât şi memoriei bunicilor săi originari din România. "Nu este doar o mare onoare de a-l reprezenta pe preşedintele Obama, dar este vorba şi despre o revenire la locul de unde, în urmă cu mai mult de un secol, bunicii mei au plecat către America şi lor le aduc astăzi un tribut: străbunicului meu Lewis Bralower şi străbunicii mele Celia Bralower (din Brăila, respectiv Iaşi), buncii mele Rose Bralower şi în mod special tatălui meu, Seymour Gitenstein. La 94 de ani, el locuieşte încă în oraşul meu natal, Florala, Alabama. L-am văzut recent şi calitatea esenţială pe care o observ la el o văd la toţi cei care locuiesc astăzi în România. Un popor solid, rezistent, hotărât, care a trecut prin multe, dar care nu şi-a pierdut niciodată simţul umorului şi dragostea de viaţă", a spus Gitenstein.

MISIUNEA  
"Povestea României în ultimele două decenii este una remarcabilă: de la un satelit sovietic la unul dintre cei mai loiali şi demni de încredere aliaţi", a comentat Gitenstein. "Am primit instrucţiuni foarte clare de a merge mai departe pentru consolidarea şi aprofundarea acestei alianţe, de a ajuta românii să îşi revină din această perioadă de recesiune în primul rând prin creşterea comerţului şi a investiţiilor SUA în România", a mai spus Gitenstein, adăugând că misiunea sa "va presupune cel puţin parţial consolidarea transparenţei, a regulilor statului de drept, a reformei administrative şi legislative". De asemenea, se doreşte o continuare şi o creştere a angajamentului privind toleranţa şi drepturile minorităţilor.
Gitenstein este avocat specializat în lobby în favoarea marilor corporaţii.

×