x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Bunicul lui Trump îşi pierduse cetăţenia germană şi dreptul de şedere în ţara sa

Bunicul lui Trump îşi pierduse cetăţenia germană şi dreptul de şedere în ţara sa

21 Noi 2016   •   18:34
Bunicul lui Trump îşi pierduse cetăţenia germană şi dreptul de şedere în ţara sa

Frederick Trump, bunicul preşedintelui ales al SUA, Donald Trump, a încercat din răsputeri dar fără succes la începutul secolului trecut să-şi recupereze naţionalitatea germană şi să se întoarcă în Germania după ce emigrase în SUA, în 1885, potrivit unor documente din acea epocă publicate luni de ziarul Bild, citat de EFE. 

Într-o vizită din 1901 în satul natal, Kallstadt, - care atunci ţinea de regatul Bavaria iar azi de landul Renania-Palatinat - Trump (1869-1918) s-a îndrăgostit de vecina sa, Elisabeth, cu care s-a căsătorit un an mai târziu şi pe care a dus-o la New York. Dar tânăra era nostalgică şi voia să se întoarcă în Germania iar Trump, care făcuse avere, a vrut să revină în vechea patrie pentru a se instala permanent. Însă din motive birocratice, deoarece nu efectuase serviciul militar, iar cetăţenia germană retrasă, dorinţa nu i-a fost împlinită. 

Într-un text oficial din 27 februarie 1905, autorităţile din Dürkheim au cerut administraţiei locale "să-i comunice cetăţeanului american Friedrich Trump, aflat în prezent în Kallstadt, că trebuie să părăsească teritoriul bavarez cel târziu la 1 mai anul în curs deoarece în caz contrar riscă să fie expulzat". 

Istoricul local şi fost director al Institutului de Istorie şi Etnologie din Palatinat, Roland Paul, care a recuperat documentul din arhiva regională, a explicat ziarului Bild că "Friedrich Trump a emigrat în 1885 din Germania în SUA, dar fără să fi plecat legal din locul de origine şi fără să fi efectuat serviciul militar". "De această cauză autorităţile i-au refuzat în 1905 cererea de a-i fi restituită naţionalitatea", a spus el. 

Trump, care a făcut avere în SUA în plină febră a aurului administrând un restaurant, iar apoi se presupune că un bordel, potrivit mass-media germane, a făcut tot ce i-a stat în putinţă pentru a obţine permisul de şedere. La 6 iunie 1905, el i-a trimis o scrisoare, calificată de Bild drept linguşitoare, "celui mai iubit, nobil, înţelept şi drept suveran" prinţului Leopold de Bavaria. Totuşi, prinţul s-a arătat ferm şi i-a respins cererea. 

Ca şi alţi germani în vremea aceea - peste 100.000 pe an - cel care avea să devină fondatorul dinastiei Trump a plecat din Germania în 1885 când avea 16 ani în căutarea unei vieţi mai bune în America, lăsând pe masa din bucătărie o scrisoare de adio. La 1 mai 1905, nereuşind să obţină permis de şedere, soţii Trump îşi luau definitiv adio de la Germania: se îmbarcau la Hamburg pe vasul 'Pennsylvania', cu destinaţia New York. 

Elisabeth Trump era însărcinată şi trei luni mai târziu avea să nască în Queens un băiat, Frederic, care este tatăl actualului preşedintele ales al SUA, Donald Trump. AGERPRES

×
Subiecte în articol: frederick trump