x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Burkini şi Canalul Mânecii separă Franţa de Anglia

Burkini şi Canalul Mânecii separă Franţa de Anglia

de Irina Cristea    |    19 Aug 2009   •   00:00
Burkini şi Canalul Mânecii separă Franţa de Anglia
Sursa foto: Jean Christophe Verhaegen/AFP/MEDIAFAX

Zicala "câte bordeie, atâtea obiceie" pare mai valabilă ca oricând pe cele două maluri ale Canalului Mânecii. În timp ce în Franţa se încearcă interzicerea accesului în piscinele publice al persoanelor îmbrăcate în "burkini", acelaşi costum de baie musulman e pe cale să le fie impus utilizatorilor unor bazine de înot din Marea Britanie.



Abordarea atât de diferită a aceleiaşi probleme - costumul de baie musulman - a trezit interesul mass-media internaţionale şi pare o continuare a faimosului scandal legat de purtarea vălului islamic în lumea occidentală. În Franţa, o femeie convertită la Islam nu a fost lăsată să intre într-o piscină de lângă Paris pentru că era îmbrăcată în "burkini" - mai exact, purta tunică, pantaloni şi avea capul acoperit cu o eşarfă. Exact costumul de baie pe care obişnuiesc să îl poarte femeile musulmane.

Convertită la Islam de la vârsta de 17 ani, franţuzoaica spune că un supraveghetor de la piscina în cauză ar fi îndemnat-o să vină chiar cu costumul de baie mai amplu, pe care şi-l cumpărase din Dubai. "Mi-a spus să-l las să îşi facă o idee despre ce este vorba. Preţ de mai multe intrări am putut înota. Până-ntr-o zi când, brusc, mi s-a comunicat că încalc normele de igienă", se plânge femeia.

Managementul piscinei nu a apreciat ţinuta ei de scăldat şi a concluzionat sec că femeia este îmbrăcată, situaţie în care nu are ce căuta în bazinul de înot. Franţuzoaica este convinsă că este vorba despre o formă de discriminare şi că substratul este unul politic. Asta în condiţiile în care autorităţile franceze descurajează portul islamic pe teritoriul Franţei. Însuşi preşedintele Nicolas Sarkozy a afirmat, recent, că "burqa", veşmântul ce acoperă femeia din cap până-n picioare, nu este binevenit în Hexagon.

Zilele trecute, "burkini" a reapărut pe prima pagină a ziarelor, menţionat într-un scandal din Marea Britanie. În Regatul Unit este vorba despre impunerea de către autorităţile locale a portului costumului de baie "atotcoperitor". Altfel spus, toată lumea trebuie să poarte straiele de scăldat adoptate de musulmani, scrie The Telegraph.

Mai multe piscine au alocat intervale de o oră-o oră şi jumătate în care oferta lor se adresează direct publicului musulman. În aceste intervale, orice amator de scăldat trebuie să respecte un cod vestimentar strict: bărbaţii să fie acoperiţi de la buric până la genunchi, iar femeile, de la gât la glezne, fără a lăsa vederii nici braţele.

×
Subiecte în articol: externe musulmani costum de baie