x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Bush: cina cu Chirac, micul dejun cu Blair

Bush: cina cu Chirac, micul dejun cu Blair

20 Feb 2005   •   00:00

EXTERNE
BRUXELLES - Noile tendinte ale politicii externe americane Pentru prima data de la inceputul celui de-al doilea mandat prezidential, seful Casei Albe, George W. Bush, a venit la Bruxelles. Mesajul adus de cel mai puternic om al Terrei este nuantat sub forma "intaririi relatiilor cu Vechea Europa", cu care SUA au intrat intr-o perioada nelinistitoare dupa razboiul din Irak.
ANCA ALDEA

PETITORI. George W. Bush si sotia sa si-au dat seama ca au nevoie de Europa
Ieri-seara, Bush a sosit la Bruxelles, in cadrul primei vizite oficiale straine de la preluarea celui de-al doilea mandat. El va lua parte la discutiile la nivel inalt intre tarile de pe cele doua maluri ale Atlanticului.

"ORASUL BLINDAT". Capitala belgiana a devenit astfel o fortareata ultrasecreta supravegheata de 2.500 de politisti locali si 250 de agenti secreti americani. Ca de fiecare data la astfel de intalniri, manifestantii si-au anuntat prezenta in fata Ambasadei SUA si a institutiilor europene din "orasul blindat". Toate astea pentru ca Bush urmeaza sa petreaca aici patru zile pentru a se intalni cu liderii Uniunii Europene si ai Aliantei Nord-Atlantice, incercand sa-i convinga de schimbarile noii politici externe a Americii, mai ales in privinta Vechii Europe, care s-a opus cu vehementa invaziei Irakului.

CINA DE IMPACARE. Desigur, conform programului anuntat de Casa Alba, Bush nu se va grabi sa se aseze la masa discutiilor. Va lua mai intai cina cu omologul sau francez, Jacques Chirac, unul dintre cei mai insistenti opozanti ai razboiului cu Irakul, scrie AFP. Dupa asa-zisa "cina de impacare", Bush va servi micul dejun de a doua zi alaturi de premierul britanic Tony Blair, relateaza televiziunea britanica Sky. In preziua vizitei, Sky relata ca multi dintre liderii Europei au descris vizita lui Bush ca pe "o misiune de reparare a zidului" ridicat intre cele doua maluri ale Atlanticului in contextul razboiului din Irak.

Pe agenda de lucru a liderilor NATO si UE se afla, dupa cum e de asteptat, si chestiunea "spinoasa" a Iranului, despre care Rusia a anuntat recent ca a convins Teheranul sa renunte la programul de imbunatatire a uraniului. Nu vor fi uitate nici problemele legate de relansarea procesului de pace din Orientul Mijlociu, situatia actuala din Irak etc.

RICE, VICEPRESEDINTE
Secretarul american de stat, Condoleezza Rice, ar putea deveni, in 2006, vicepresedintele SUA. Analistul american Jack Wheeler sustine ca la Congres au inceput deja sa circule niste zvonuri conform carora actualul vicepresedinte Dick Cheney va renunta la functie anul viitor din cauza problemelor de sanatate. In acest context, Bush nu prea are alta varianta decat sa o numeasca pe Rice in locul lui Cheney. Ceea ce nu inseamna neaparat ca Rice va candida la prezidentialele din 2008, pentru ca este foarte greu pentru un partid aflat la guvernare sa mentina puterea mai mult de doua mandate.
×
Subiecte în articol: externe bush